Wykonanie
Pyszna zupka z azjatycka nutka do której pasują
krewetki lub szaszłyki
z piersi kurczaka.Składniki:
dynia Hokkaido, 2
marchewki, 2 małe
ziemniaki, 1
cebulka , 1 ząbek
czosnku,
mleko kokosowe 400g, ok 600ml
bulionu ,
imbir, sol,
pieprz czarny, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/3 łyżeczki
przyprawy curry,
papryczka chili( ilość według własnego uznania), pierz
cayenne, parę ziaren
kolendry,
kolendra suszona lub świeża, łyżka
sosu sojowego ciemnego,skorka z
pomarańczy, sok z
polowy pomaranczy, łyżka creme fraiche,łyżka
masła, odrobinę
oliwy z pestek dyni ( nie koniecznie)Przygotowanie:
dynie umyć i pokroić w kostkę , resztę warzyw obrać , umyć i pokroić również w kostkę.
Cebule,
czosnek i
imbir obrać i pokroić w kostkę. Do nagrzanego garnka dać
masło i wrzucić
cebulkę , chwilkę zeszklić , dodać
czosnek i
imbir. Zaraz
potem dodać warzywa , chwile dusić i zalać
bulionem,
mlekiem kokosowym ,
sosem sojowym,
sokiem z
pomaranczy. Przyprawić
przyprawami do smaku.Gotować do miękkości ok.15-20min. Po tym czasie dodać creme fraiche i skórkę z
pomaranczy. Odstawić do ostygnięcia( ja miksuje od razu gorącą zupę) i zmiksować blenderem . Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać
mleka. do gotowej zupki wlać odrobinę
oleju z pestek dyni.
Ja prezentuje swoja zupkę bez dodatków jedynie z polana
oliwa z pestek dyni i świeżo zmielonym
pieprzem. Ta zupa nadaje się również dla malutkich dzieci oczywiście rezygnując z ostrych przypraw.