Wykonanie

Pasują do siebie pod względem smaku i wyglądu!Śmiało można powiedzieć, że się wzajemnie dopełniają :)
Grzyby duszone z
bakłażanem mogą stanowić osobne danie. Sprawdzą się także wspaniale jako dodatek do
pieczonych mięs lub ryb.Ponadto mogą służyć za „sos” do zaprawienia
kaszy gryczanej, jęczmiennej… (A dla tych, którzy nie muszą zbytnio dbać o linię także do
makaronu czy
ryżu.)Na zdjęciach prezentuję to danie w
trzech odsłonach:
solo, z
kaszą gryczaną oraz w formie zapiekanki.Przepis powstał spontanicznie… Ilość
grzybów, którą posiadałam była zbyt mała aby nakarmić całą Rodzinę. Przeszukując zapasy natrafiłam na 2 średnie
bakłażany… Pomysł narodził się sam :)

Składniki: (4-6 porcji)80-100 dag
grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, ale może być także dowolny mix)2 średnie
bakłażany2 średnie
cebule2-4 ząbki
czosnku (ilość zależy od wielkości ząbków i indywidualnych preferencji)
oliwasól i
pieprzWykonanie:
Grzyby umyć i pokroić w plasterki.
Bakłażany obrać ze skórki* i pokroić w kostkę. Przełożyć do durszlaka, posypać obficie
solą i odstawić aby puściły sok. Po 20-30 minutach przepłukać zimną
wodą i dokładnie odcedzić. (Uwaga: Jeśli
bakłażany są świeże i jędrne, ja na ogół ten krok pomijam.)
Cebule drobno posiekać.*Uwaga: Jeśli chcemy przygotować zapiekanki, to warto zachować skórki z
bakłażanów w całości. W tym celu,
bakłażany należy przekroić wzdłuż na dwie połowy i ostrożnie wydrążyć łyżką miąższ, tak aby pozostała tylko skórka. Wydrążony miąższ należy przed smażeniem pokroić na małe kawałki.Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzać 4-5 łyżek
oliwy. Dodać pokrojony w kostkę miąższ
bakłażana i smażyć około 10 minut, do czasu aż
bakłażan lekko zmięknie. Przełożyć do miski i odstawić.Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Dodać posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek. Smażyć na średnim ogniu, do czasu aż
cebula się zeszkli. Dodać posiekane
grzyby i dusić razem około 5 minut. Gdyby
grzyby przywierały do dna garnka, wlać 3-4 łyżki gorącej
wody.Gdy
grzyby będą lekko szkliste dodać obsmażonego
bakłażana, wymieszać wlać około 1/2 szklanki gorącej
wody i dusić do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi
smakami. W czasie duszenia doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Podawać jako osobne danie lub dodatek do pieczonych/grillowanych
mięs lub ryb.

WERSJA Z
KASZĄ (około 10 porcji)
grzyby uduszone z
bakłażanem – ilość według proporcji powyżej1 szklanka suchej
kaszy gryczanej/jęczmiennej
Kaszę ugotować na sypko według tego przepisu .Gotową uprażoną
kaszę wymieszać z
grzybami uduszonymi z
bakłażanem. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Podawać jako osobne danie lub dodatek do pieczonych/grillowanych
mięs lub ryb.

ZAPIEKANKA4 szklanki
kaszy wymieszanej z
grzybami uduszonymi z
bakłażanem (według przepisu powyżej)1 średnie
jajko1-2 łyżki tartego
parmezanu1-2 łyżki posiekanego
szczypioru (i/lub
natki)4 łyżki tartego
ostrego żółtego seradodatkowo:6-8 kokilek do zapiekania (lub skórki z
bakłażanów, z których wydrążono miąższ)Przygotować farsz.
Kaszę z
grzybami i
bakłażanem wymieszać dokładnie z
jajkiem, utartym
parmezanem oraz posiekanym
szczypiorkiem (lub
natką). Foremki (lub skórki z
bakłażanów) posmarować cienką warstwą
oliwy, nałożyć farsz i lekko docisnąć. Każdą porcję posypać tartym
serem.Zapiekać w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.Smacznego :)

Polecam Wam także inne danie, w którym występują
grzyby i
bakłażany :)