ßßß
Krem pomidorowo-pomarańczowy podany w formie cappuccino to moja wersja przepysznej zupy, którą jadłam w Warszawie w restauracji „Joseph’s wine & food”.Zupę polecam wszystkim poszukującym nowych smaków ;)Uwaga:)Kucharz Joseph Seeletso, który otworzył ww. restaurację, znany także z programu „Dzień dobry TVN”, jest twórcą nowatorskiej kuchni, słynącym z niebanalnych połączeń potraw. Mnie najbardziej zaskoczył słodkim deserem podanym z… sosem czosnkowym ;)Składniki: (5-6 porcji)3 duże marchwie1 pomarańcza1 płaska łyżeczka tartej skórki pomarańczowej1 puszka pomidorów bez skórki (razem z sokiem)1 l wywaru warzywnego lub rosołu drobiowegooliwasól i pieprzszczypta cynamonudodatkowo:mleko 2 %spieniacz do mleka
Wykonanie:Marchwie obrać i pokroić na plasterki.Zetrzeć skórkę z pomarańczy (potrzebna będzie 1 płaska łyżeczka), a następnie obrać owoc i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać marchew i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę pomarańczę, skórkę pomarańczową, pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz wywar i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować 20-30 minut, aż marchew będzie miękka. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku szczyptą cynamonu oraz solą i pieprzem.Gorące mleko ubić na pianę. Zupę podgrzać i rozlać do filiżanek. Na wierzch nałożyć po 1-2 łyżki piany z mleka.**Uwaga: Na zdjęciach, chcąc pokazać zupę, celowo nakładałam do filiżanek tylko minimalną ilość mleka. Zupa jest stanowczo smaczniejsza gdy spienione mleko przykrywa całą powierzchnię filiżanki. Zupa stanowi wtedy rodzaj „niespodzianki”, ukrytej pod białą pianką :)Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUJajka faszerowane pieczarkami
Łosoś z awokado i twarożkiem
Sałatka z cykorii z gruszką i serem
Orientalna zupa z łososiem
Kapuśniak pomidorowy z chilli
Pieczone plastry cukinii
Ryba po prowansalsku wg Gordona Ramsay’a