Wykonanie

Bardzo pilnie potrzebowałam ciekawego przepisu, który pozwoliłby na „zagospodarowanie” więdnącego powoli w lodówce
kopru włoskiego. Tutaj znalazłam przepis na zupę krem z dodatkiem
wędzonego łososia. Brzmiał zachęcająco… Wyszła nad podziw smaczna zupa!Uwaga:)Było to moje drugie „podejście” do
kopru włoskiego. Znów udane! Myślę, że będziemy się częściej „spotykać” w mojej kuchni ;)
KOPER WŁOSKI (FENKUŁ)?Jest to warzywo z rodziny selerowatych (tak przeczytałam w Wikipedii).

Mój
koper był już mało fotogeniczny. Zdjęcie pochodzi zatem z tej strony.Tutaj znalazłam więcej, dość ciekawych informacji o tym warzywie:„Koper włoski można dodawać do zup, napychać brzuch rybie przeznaczonej do pieczenia, karmelizować i podawać w formie
konfitury.
Anyżowy smak warzywa jest tak delikatny, że nawet tych, którzy deklarują niechęć do korzennej
słodyczy, namawiam do spróbowania fenkułu. Szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.Najlepiej kupować rośliny z łodygami i podobnymi do
kopru świeżymi zielonymi wiechciami liści. Przydatne są wszystkie części – zielone gałązki do finalnej dekoracji dania, łodygi do doprawienia
bulionu albo użycia na grillu wzorem Prowansalczyków: łodygi kładzie się nad ogniem na ruszcie, a na nich
rybę. Chroni ją to przed przypaleniem i dodaje aromatu. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać obieraczką do warzyw lub – jeśli są mocno włókniste – odciąć i dać królikowi. W środku rośliny jest głąb, który spaja liście, i jeśli fenkuł jest
młody, głąb jest smaczny.”Tutaj natomiast wyliczona jest cała lista zalet tego warzywa:„Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik – 33% a kwas foliowy w 23%. Zawiera dużo
olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym
anyżowym aromacie. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak
anyżu.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek
rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia
krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. ”Moja opinia:Przede wszystkim
smakowo nie ma naprawdę nic wspólnego z
koperkiem. (Moja najstarsza córka, nieznosząca wprost
kopru, wyczuwająca nawet minimalną ilość z dużej odległości, zupę z
koprem włoskim zjadła z ogromnym apetytem!) Podobieństwa można się jedynie dopatrzeć w kształcie liści.
Koper włoski ma podobno smak
anyżowy… Ja tego zapachu i smaku wprost nienawidzę, a zupę
jadłam i baaardzo mi smakowała… Widać „zgubił” tę anyżowość w czasie gotowania…W zasadzie nie umiem opisać tego smaku… Fajny, nowy i dodaje to „coś” ;)I jeszcze jedna ważna informacja, szczególnie w świetle nadchodzących Walentynek, fenkuł jest uważany za afrodyzjak :)Składniki: (4 porcje)1
koper włoski1 duży
por (tylko biała część)1-2
cebulki dymki1 średnia
cukinia1-2 szklanki
bulionu1 szklanka
mlekasól i
pieprzdo podania:posiekany drobno
szczypiorekliście
kopru włoskiego
łosoś wędzony na ciepło lub na zimno – pokrojony w cienkie paseczki, 1 plaster na porcjęWykonanie:
Koper włoski oraz
cukinię obrać i pokroić.
Cebule dymki oraz
pora pokroić na plasterki.Warzywa smażyć na
oliwie przez około 10 minut. Zalać 1 szklanką
bulionu i
mlekiem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Zmiksować dokładnie blenderem. Uzupełnić
bulionem do pożądanej gęstości i ponownie zagotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać gorącą zupę krem z dodatkiem pokrojonego
wędzonego łososia oraz posiekanego
szczypiorku. Można ozdobić listkiem
kopru włoskiego.Smacznego:)