Wykonanie
Wiosna, ta kalendarzowa już jest, jednak za oknem jeszcze zimowo. Zupa krem z
batatów to idealna propozycja na chłodne dni. Rozgrzewająca, sycąca pyszna zupa.Składaniki:
2szt
batatów2
marchewki1
pietruszka1
por1
cebula1 łyżka
masłasólpieprzmlekobulion ok 1 LPrzygotowanie:Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy
masło, pokrojone warzywa wrzucamy na
masło i dusimy ok 5 minut. Zalewamy
bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Na końcu dodajemy
mleko ( odrobinę do smaku), doprawiamy
solą i
pieprzem.Całość miksujemy na gladki krem.* Osobiście, po ugotowaniu zupy miksuję ją na krem, następnie wlewam z poworotem do garnka, dodaję
mleko,
sól i
pieprz, zagotowuję. Tak robię z każdą zupą krem, ale to tylko takie moje wariacje.Podawać z grzankami, można udekorować
szczypiorkiemSmacznego :)