ßßß Cookit - przepis na KREM Z KOPRU WŁOSKIEGO

KREM Z KOPRU WŁOSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Absolutnie podstawowy, błyskawiczny i prosty przepis na krem z kopru włoskiego.
Ma bardzo delikatny smak, piękny pastelowy zielono-pistacjowy kolor i lekko „kaszkowatą” konsystencję.
Przyjemnie syci :)
Uwaga:)
Jeśli nie próbowaliście jeszcze kopru włoskiego (fenkułu) to polecam! Tutaj możecie przeczytać więcej na temat tego warzywa :)
Zupę można podawać „solo” albo z pokruszonym serem pleśniowym (ewentualnie kozim) i/lub posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zupę można także ugotować na samym bulionie i podawać w formie cappuccino, z „czapą” spienionego mleka. Tak jak w tym przepisie, na krem ze szparagów :)
Składniki: (4-5 porcji)
1 średnia bulwa kopru włoskiego
1 średni por, tylko biała część
1 średnia cukinia
sól i pieprz
sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
1 szklanka mleka 2%
1-2 szklanki bulionu
oliwa
Wykonanie:
Cukinię obrać i pokroić w plasterki. Pora i koper włoski także pokroić na plasterki.
W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojona cukinię, koper włoski, pora i smażyć 3-5 minut. Wlać mleko oraz 1 szklankę bulionu. Gotować 20-25 minut. Zmiksować blenderem na jednolity krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/06/22/krem-z-kopru-wloskiego