Wykonanie

Niby „zwykły” krem z
zielonych szparagów… ale podany z
mleczną pianką wygląda i smakuje niezwykle :)Składniki: (6-8 porcji)1,5-2 litrów
bulionu warzywnego/lekkiego rosołu2 duże
pory (biała i jasno-zielona część)25 sztuk
zielonych szparagów2-5 łyżek
soku z cytrynysól i
pieprzoliwadodatkowo:
mleko 2% – na pianę do „cappuccino”przyrząd/naczynie do spieniania
mlekaWykonanie:Przygotować
szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że
szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;)

Odłamane końcówki wyrzucić lub zachować w lodówce do gotowania
wywaru na kolejną zupę.Odkroić „główki” (żal miksować je w zupie!) i zachować do zupełnie innego dania (np. tego , tego lub tego ; będą także nowe propozycje już wkrótce).Środek łodygi pokroić na 2-3 cm odcinki.
Pory umyć i całą białą oraz jasno zieloną część pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy, dodać
pory, smażyć przez chwilę aż lekko zmiękną. Następnie zalać 1,5 litra
wywaru i gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut.Dodać pokrojone łodygi
szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty. Wyłączyć i odstawić na 5-10 minut aby
szparagi „doszły”. Dzięki temu zabiegowi zupa będzie miała ładniejszy, zielony kolor.Całość dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Podawać w filiżankach z „czapą” ubitego na pianę, ciepłego
mleka.Smacznego :)