ßßß Cookit - przepis na CAPPUCCINO SZPARAGOWE

CAPPUCCINO SZPARAGOWE

nazwa

Wykonanie

Niby „zwykły” krem z zielonych szparagów… ale podany z mleczną pianką wygląda i smakuje niezwykle :)
Składniki: (6-8 porcji)
1,5-2 litrów bulionu warzywnego/lekkiego rosołu
2 duże pory (biała i jasno-zielona część)
25 sztuk zielonych szparagów
2-5 łyżek soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa
dodatkowo:
mleko 2% – na pianę do „cappuccino”
przyrząd/naczynie do spieniania mleka
Wykonanie:
Przygotować szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.
Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;)
Odłamane końcówki wyrzucić lub zachować w lodówce do gotowania wywaru na kolejną zupę.
Odkroić „główki” (żal miksować je w zupie!) i zachować do zupełnie innego dania (np. tego , tego lub tego ; będą także nowe propozycje już wkrótce).
Środek łodygi pokroić na 2-3 cm odcinki.
Pory umyć i całą białą oraz jasno zieloną część pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pory, smażyć przez chwilę aż lekko zmiękną. Następnie zalać 1,5 litra wywaru i gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut.
Dodać pokrojone łodygi szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty. Wyłączyć i odstawić na 5-10 minut aby szparagi „doszły”. Dzięki temu zabiegowi zupa będzie miała ładniejszy, zielony kolor.
Całość dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać w filiżankach z „czapą” ubitego na pianę, ciepłego mleka.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/09/cappuccino-szparagowe