ßßß
Jeszcze jeden błyskawiczny przepis na smakowite szparagi!Tym razem z dodatkiem… sezamu.Pomysł zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart .Składniki: (2 porcje)1 pęczek zielonych szparagów1 łyżka oliwy1/2 łyżki soku z cytrynysól i pieprz1 łyżka ziarenek sezamuWykonanie:Przygotować szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;) Końcówki można wykorzystać gotując wywar na zupę krem ze szparagów .
Gotowe szparagi, pokroić na 4-5 cm kawałki, polać oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką oliwy i soku. Oprószyć solą i pieprzem.Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni). Pod koniec smażenie posypać ziarnami sezamu. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Smacznego :)