Wykonanie

Pyszna, sycąca zupa w ślicznym, iście wiosennym, zielonym kolorze.Uwaga:)Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na
krem z zielonego groszku. Chciałam aby zupa oprócz dobrego smaku miała także apetyczny wygląd. Przepis
Majki (Autorka wspaniałego bloga Kalejdoskop Kulinarny) brzmiał bardzo zachęcająco… i na nim bazowałam. Zupa wyszła naprawdę pyszna i ze wszech miar godna polecenia :)Tak jak w przypadku większości zup kremów,
ziemniaki zastąpiłam
cukinią. Dodatkowo, pod wpływem miłych doświadczeń z zupą
porową,
cebulę zamieniłam na
pora. ;)Składniki: (8 porcji)450 g
mrożonego zielonego groszku2 średnie
cukinie1 duży
por (tylko biała i jasno-zielona część)1,5 litra
bulionu (u mnie drobiowo-wołowy)1-3 łyżki
soku z cytryny2-3 łyżki liści świeżej
miętysól i
pieprzoliwadodatkowo do podaniaświeże listki
miętywędzonka pokrojona w cienkie paseczki

Wykonanie:
Cukinie obrać i pokroić w kostkę.
Pora pociąć na plasterki. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy, dodać pokrojonego
pora i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie (około 3-5 minut). Dodać pokrojoną
cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Wlać
bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, do czasu aż
cukinia będzie miękka.W tym czasie
groszek zalać ciepłą
wodą, poczekać aż się rozmrozi i odsączyć na sitku.Gdy
cukinia będzie już miękka dodać
groszek i gotować pod przykryciem 3 minuty. (Uwaga: Nie gotować dłużej, aby
groszek nie stracił ładnego zielonego koloru!) Zupę zestawić z ognia i zmiksować na krem, stopniowo dodając listki
mięty. (Uwaga: Ilość
mięty dostosować do własnego smaku!)Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Zupę podawać ozdobioną listkami świeżej
mięty i dodatkowo kilkoma paseczkami cienko pokrojonej wędzonki.Uwaga:)Tak jak w przypadku większości zup, gorąco zachęcam do zawekowania sobie kilku porcji na przyszłość.Smacznego :)