ßßß Cookit - przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU z miętą

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU z miętą

nazwa

Wykonanie

Pyszna, sycąca zupa w ślicznym, iście wiosennym, zielonym kolorze.
Uwaga:)
Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na krem z zielonego groszku. Chciałam aby zupa oprócz dobrego smaku miała także apetyczny wygląd. Przepis Majki (Autorka wspaniałego bloga Kalejdoskop Kulinarny) brzmiał bardzo zachęcająco… i na nim bazowałam. Zupa wyszła naprawdę pyszna i ze wszech miar godna polecenia :)
Tak jak w przypadku większości zup kremów, ziemniaki zastąpiłam cukinią. Dodatkowo, pod wpływem miłych doświadczeń z zupą porową, cebulę zamieniłam na pora. ;)
Składniki: (8 porcji)
450 g mrożonego zielonego groszku
2 średnie cukinie
1 duży por (tylko biała i jasno-zielona część)
1,5 litra bulionu (u mnie drobiowo-wołowy)
1-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki liści świeżej mięty
sól i pieprz
oliwa
dodatkowo do podania
świeże listki mięty
wędzonka pokrojona w cienkie paseczki
Wykonanie:
Cukinie obrać i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojonego pora i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie (około 3-5 minut). Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka.
W tym czasie groszek zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozmrozi i odsączyć na sitku.
Gdy cukinia będzie już miękka dodać groszek i gotować pod przykryciem 3 minuty. (Uwaga: Nie gotować dłużej, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru!) Zupę zestawić z ognia i zmiksować na krem, stopniowo dodając listki mięty. (Uwaga: Ilość mięty dostosować do własnego smaku!)
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podawać ozdobioną listkami świeżej mięty i dodatkowo kilkoma paseczkami cienko pokrojonej wędzonki.
Uwaga:)
Tak jak w przypadku większości zup, gorąco zachęcam do zawekowania sobie kilku porcji na przyszłość.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/21/krem-z-zielonego-groszku-z-mieta