ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo pilnie potrzebowałam ciekawego przepisu, który pozwoliłby na „zagospodarowanie” więdnącego powoli w lodówce kopru włoskiego. Tutaj znalazłam przepis na zupę krem z dodatkiem wędzonego łososia. Brzmiał zachęcająco… Wyszła nad podziw smaczna zupa!
Uwaga:)
Było to moje drugie „podejście” do kopru włoskiego. Znów udane! Myślę, że będziemy się częściej „spotykać” w mojej kuchni ;)
KOPER WŁOSKI (FENKUŁ)?
Jest to warzywo z rodziny selerowatych (tak przeczytałam w Wikipedii).
Mój koper był już mało fotogeniczny. Zdjęcie pochodzi zatem z tej strony.
Tutaj znalazłam więcej, dość ciekawych informacji o tym warzywie:
„Koper włoski można dodawać do zup, napychać brzuch rybie przeznaczonej do pieczenia, karmelizować i podawać w formie konfitury. Anyżowy smak warzywa jest tak delikatny, że nawet tych, którzy deklarują niechęć do korzennej słodyczy, namawiam do spróbowania fenkułu. Szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Najlepiej kupować rośliny z łodygami i podobnymi do kopru świeżymi zielonymi wiechciami liści. Przydatne są wszystkie części – zielone gałązki do finalnej dekoracji dania, łodygi do doprawienia bulionu albo użycia na grillu wzorem Prowansalczyków: łodygi kładzie się nad ogniem na ruszcie, a na nich rybę. Chroni ją to przed przypaleniem i dodaje aromatu. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać obieraczką do warzyw lub – jeśli są mocno włókniste – odciąć i dać królikowi. W środku rośliny jest głąb, który spaja liście, i jeśli fenkuł jest młody, głąb jest smaczny.”
Tutaj natomiast wyliczona jest cała lista zalet tego warzywa:
„Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik – 33% a kwas foliowy w 23%. Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak anyżu. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. ”
Moja opinia:
Przede wszystkim smakowo nie ma naprawdę nic wspólnego z koperkiem. (Moja najstarsza córka, nieznosząca wprost kopru, wyczuwająca nawet minimalną ilość z dużej odległości, zupę z koprem włoskim zjadła z ogromnym apetytem!) Podobieństwa można się jedynie dopatrzeć w kształcie liści.
Koper włoski ma podobno smak anyżowy… Ja tego zapachu i smaku wprost nienawidzę, a zupę jadłam i baaardzo mi smakowała… Widać „zgubił” tę anyżowość w czasie gotowania…
W zasadzie nie umiem opisać tego smaku… Fajny, nowy i dodaje to „coś” ;)
I jeszcze jedna ważna informacja, szczególnie w świetle nadchodzących Walentynek, fenkuł jest uważany za afrodyzjak :)
Składniki: (4 porcje)
1 koper włoski
1 duży por (tylko biała część)
1-2 cebulki dymki
1 średnia cukinia
1-2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
sól i pieprz
do podania:
posiekany drobno szczypiorek
liście kopru włoskiego
łosoś wędzony na ciepło lub na zimno – pokrojony w cienkie paseczki, 1 plaster na porcję
Wykonanie:
Koper włoski oraz cukinię obrać i pokroić. Cebule dymki oraz pora pokroić na plasterki.
Warzywa smażyć na oliwie przez około 10 minut. Zalać 1 szklanką bulionu i mlekiem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Zmiksować dokładnie blenderem. Uzupełnić bulionem do pożądanej gęstości i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorącą zupę krem z dodatkiem pokrojonego wędzonego łososia oraz posiekanego szczypiorku. Można ozdobić listkiem kopru włoskiego.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/20/zupa-z-kopru-wloskiego-z-wedzonym-lososiem