ßßß Cookit - przepis na TORT MIGDAŁOWO-MARCHEWKOWY

TORT MIGDAŁOWO-MARCHEWKOWY

nazwa

Wykonanie

„Niebo w gębie!”
Ten tort to niekończąca się lista zalet! Nie zawiera cukru, ani mąki! W jego składzie są natomiast: migdały i/lub orzechy, marchew oraz oliwa z oliwek.
Jest wilgotny i niezmiernie aromatyczny, dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej, cynamonu oraz skórki cytrynowej!
Przepyszny krem jest zrobiony na bazie serka mascarpone.
Gorąco polecam! Zachwyci każdego :)
Jest to moja adaptacja tego przepisu.
Uwaga:)
W wersji oryginalnej ciasto było z dodatkiem mielonych migdałów. Mnie „życie” zmusiło (czytaj: „brak wystarczającej ilości mielonych migdałów”) do zastąpienia części migdałów mielonymi orzechami laskowymi. Nie wiem jak smakuje ciasto z samymi migdałami, ale zaręczam, że to z orzechami jest wspaniałe. Myślę, że w zależności od zasobów spiżarni możemy pokusić się o pieczenie tego tortu z dowolną kombinacją mielonych orzechów (włoskie, laskowe…) i/lub migdałów. Zachęcam do eksperymentów :)
Składniki:
2 średnie marchewki utarte na drobnej tarce
75 g (ok 1/2 szklanki) rodzynek i/lub suszonej żurawiny (ale mogą być także pokrojone drobno figi, morele, śliwki)
60 ml rumu
100 g cukru brzozowego
125 ml delikatnej oliwy z oliwek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
150 g mielonych migdałów
200 g mielonych orzechów (laskowych, włoskich…)
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
drobno starta skórka z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
dodatkowo:
oliwa/margaryna – do nasmarowania boków tortownicy
1-2 łyżki mielonych orzechów/migdałów – do obsypania boków tortownicy
Na krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
1 łyżka syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
2-3 łyżki likieru pomarańczowego (lub migdałowego lub rumu/brandy)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180stopni.
Dno okrągłej tortownicy (średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować oliwą/margaryną i wysypać mielonymi orzechami.
Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni, aż będą złociste.
Zetrzeć marchewkę na tarce i ewentualnie zostawić na sitku do odcieknięcia. (Uwaga: u mnie nie było to konieczne.)
Rodzynki i żurawin zalać rumem i lekko podgrzać (w kuchence mikrofalowej lub na kuchni). Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia.
Ubić cukier z oliwą aż mieszanina będzie lekko kremowa i dobrze napowietrzona. Dodać ekstrakt waniliowy i jajka, a gdy masa będzie jednolita dodać zmielone migdały, orzechy, utartą gałkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę, rodzynki i żurawinę razem z zalewą rumową, a na końcu skórkę i sok z cytryny.
Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić. Posypać ciasto połową orzeszków piniowych.
Wstawić do piekarnika i piec około 45-55 minuut. (Uwaga: Ciasto trochę urośnie i się zezłoci, a patyczek będzie lepki, ale dość czysty po wyjęciu.)
Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić w foremce do wystygnięcia.
Przygotować krem. Zmiksować serek mascarpone z alkoholem i dosłodzić do smaku syropem z agawy.
Zimne ciasto udekorować kremem i posypać resztą orzeszków piniowych.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/11/tort-migdalowo-marchewkowy