ßßß
„Niebo w gębie!”Ten tort to niekończąca się lista zalet! Nie zawiera cukru, ani mąki! W jego składzie są natomiast: migdały i/lub orzechy, marchew oraz oliwa z oliwek.Jest wilgotny i niezmiernie aromatyczny, dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej, cynamonu oraz skórki cytrynowej!Przepyszny krem jest zrobiony na bazie serka mascarpone.Gorąco polecam! Zachwyci każdego :)Jest to moja adaptacja tego przepisu.Uwaga:)W wersji oryginalnej ciasto było z dodatkiem mielonych migdałów. Mnie „życie” zmusiło (czytaj: „brak wystarczającej ilości mielonych migdałów”) do zastąpienia części migdałów mielonymi orzechami laskowymi. Nie wiem jak smakuje ciasto z samymi migdałami, ale zaręczam, że to z orzechami jest wspaniałe. Myślę, że w zależności od zasobów spiżarni możemy pokusić się o pieczenie tego tortu z dowolną kombinacją mielonych orzechów (włoskie, laskowe…) i/lub migdałów. Zachęcam do eksperymentów :)Składniki:2 średnie marchewki utarte na drobnej tarce75 g (ok 1/2 szklanki) rodzynek i/lub suszonej żurawiny (ale mogą być także pokrojone drobno figi, morele, śliwki)60 ml rumu100 g cukru brzozowego125 ml delikatnej oliwy z oliwek1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka150 g mielonych migdałów200 g mielonych orzechów (laskowych, włoskich…)1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniadrobno starta skórka z całej cytrynysok z 1/2 cytryny3 łyżki uprażonych orzeszków piniowychdodatkowo:oliwa/margaryna – do nasmarowania boków tortownicy1-2 łyżki mielonych orzechów/migdałów – do obsypania boków tortownicyNa krem z mascarpone:250 g serka mascarpone1 łyżka syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)2-3 łyżki likieru pomarańczowego (lub migdałowego lub rumu/brandy)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180stopni.Dno okrągłej tortownicy (średnica 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować oliwą/margaryną i wysypać mielonymi orzechami.Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni, aż będą złociste.Zetrzeć marchewkę na tarce i ewentualnie zostawić na sitku do odcieknięcia. (Uwaga: u mnie nie było to konieczne.)Rodzynki i żurawin zalać rumem i lekko podgrzać (w kuchence mikrofalowej lub na kuchni). Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia.Ubić cukier z oliwą aż mieszanina będzie lekko kremowa i dobrze napowietrzona. Dodać ekstrakt waniliowy i jajka, a gdy masa będzie jednolita dodać zmielone migdały, orzechy, utartą gałkę, cynamon, proszek do pieczenia, startą marchewkę, rodzynki i żurawinę razem z zalewą rumową, a na końcu skórkę i sok z cytryny.Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić. Posypać ciasto połową orzeszków piniowych.Wstawić do piekarnika i piec około 45-55 minuut. (Uwaga: Ciasto trochę urośnie i się zezłoci, a patyczek będzie lepki, ale dość czysty po wyjęciu.)Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić w foremce do wystygnięcia.Przygotować krem. Zmiksować serek mascarpone z alkoholem i dosłodzić do smaku syropem z agawy.Zimne ciasto udekorować kremem i posypać resztą orzeszków piniowych.Smacznego:)