Wykonanie
Zakochałam się w tych ciasteczkach- bez dwóch zdań!A powodów jest wiele: szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie chrupiące, pełne
orzechów, doskonałe do
kawy (lub po włosku- do
wina), bez dodatku
masła, można je długo przechowywać (o ile przetrwają;), a do tego lista
smakowych ''wariacji na temat'' jest ograniczona chyba tylko naszą wyobraźnią;)Przywołują włoskie wspomnienia...Chyba już na zawsze myśląc o nich,
będę miała przed oczami witryny włoskich
cukierni ze zgrabnym stosem cantuccini w ich centralnym punkcie :)Dziś przedstawiam Wam dwie odsłony.Wersja pierwsza: absolutnie klasyczne cantuccini , znane jako biscotti di Prato- podwójnie wypiekane
ciasteczka pochodzące z toskańskiego Prato, z grubo siekanymi
migdałami i delikatnie
cytrynową nutą.W wersji drugiej w roli dodatków proponuję
pistacje i kandyzowaną
skórkę pomarańczową.I nie skłamię, gdy
powiem, że nie wiem, które smaczniejsze...Podsumowując: po prostu uwielbiam! :DJesli jeszcze nie znacie, koniecznie spróbujcie!

(proporcja na 30 ciasteczkek)2
jajka135 g drobnego
cukru (użyłam light muscovado)260 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia100 g blanszowanych
migdałów1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie)skórka otarta z jednej
cytrynyszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej100 g
pistacji (masa
orzechów przed wyłuskaniem)2-3 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowej
Jajka ubij z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
proszek do pieczenia wymieszany z
mąką,
cynamon,
gałkę muszkatołową, esencję i zagnieć ciasto. Podziel masę na pół. Do jednej cześci dosyp lekko posiekane
pistacje i
skórkę pomarańczową, drugą część ciasta połącz z lekko posiekanymi
migdałami i
skórką cytrynową. Z każdej części ciasta uformuj podłużny bochenek o szerokości ok. 5 cm; w razie potrzeby lekko podsyp ciasto
mąką.Przenieś bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz
chlebki przez około 20 minut (powinny być lekko rumiane).Wyjmij blachę z piekarnika, odczekaj kilka minut i pokrój każdy z
chlebków na skośne kromeczki grubości około 1 cm. Ułóż kromeczki na blasze i dopiekaj przez 15 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia na drugą stronę.Wystudź
ciasteczka na kratce kuchennej. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.