Wykonanie

Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to ciacho) a
potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek
cynamonu i
gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć
magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a
migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej
mąki.Piekłam w formie 25cm.Składniki:- 390g puree z dyni*- 315g
masła- 230g drobnego
cukru trzcinowego lub
ksylitolu- 5
jajek (osobno
białka i
żółtka)- 345g
mąki orkiszowej typ750- 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia- sok z 1
cytryny (nie dodałam, gdyż zapomniałam...)- 1,5 łyżeczki
cynamonu- 1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub
cukier waniliowy- 1,5 łyżki
amaretto (można zastąpić kilkoma kroplami
olejku migdałowego)- szczypta
gałki muszkatołowej- 150g
migdałów* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół
dynię (lub na 4-8 części), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C i pieczemy ok. 45-60 minut, lub do miękkości (ja pokroiłam swoje tym razem na mniejsze kawałki, piekłam na termoobiegu i były miękkie już po 30 minutach). Następnie wydrążamy pestki, wyrzucamy je, a resztę miksujemy w misce blenderem na gładką masę. Ja użyłam 1
dynię Hokkaido, druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. Można także spasteryzować lub zamrozić.

Masło roztapiamy w rondelku na małym palniku , dodajemy
cukier (lub
ksylitol) i
amaretto (lub
olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Dodajemy puree z dyni i mieszamy do momentu aż powstanie gładka masa. W drugiej misce łączymy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
wanilią,
cynamonem i
gałką muszkatołową.
Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także
sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne).Do masy dodajemy po jednym
żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno
białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione
migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka i potraktowałam tłuczkiem do
mięsa).


Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 55- 60 minut na termoobiegu,. lub dłużej, do suchego patyczka.

Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym.



Smacznego :-)