Wykonanie
Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do
kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z
cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-)Składniki:- 280g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 150g zimnego
masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 170g
ksylitolu lub
cukru trzcinowego- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowy- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego(można pominąć)- 2
jajka- 14 kopiastych łyżek pestek dyni- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cynamonu- 1/3 płaskiej łyżeczki
przyprawy piernikowej (lub dowolnie)Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka kruche ciasto (można również ręcznie). Pod koniec dodać
pestki dyni i wgnieść je w ciasto.
Można odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na blacie i wycinać dowolne kształty foremkami, można również (pójść na łatwiznę) i powycinać dowolne kształty nożem.
Zapełnioną ciachami blaszkę wstawiam na ok.10 minut do lodówki, w tym czasie zapełniam drugą.Schłodzoną blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.13-14 minut na termoobiegu.W domu roznosi się cudowny, świąteczny aromat.
Smacznego :-)