ßßß Cookit - przepis na CIASTO MARCHEWKOWE W ZDROWSZEJ WERSJI

CIASTO MARCHEWKOWE W ZDROWSZEJ WERSJI

nazwa

Wykonanie

Ukochane ciasto marchewkowe w wersji bardziej zdrowej i lżejszej w kalorie. Upiekłam je w sobotę wieczorem i rano,obłożywszy wcześniej ricottą, zjadłam jako porządne, niedzielne śniadanie. Pyszności!
To mój pierwszy wypiek z mąki z ciecierzycy (nie mieliłam ciecierzycy,tylko kupiłam gotową mąkę). Trochę się bałam, bo surowe ciasto miało nieco fasolowy posmak, ale po upieczeniu na szczęście zniknął. Mielone migdały można zastąpić 2 szklankami mielonych orzechów.
Składniki: na ciasto:
3 duże marchewki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 & 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (zmielonej w młynku suchej ciecierzycy)
1 & 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
1/4 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym)
1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy
1 szklanka rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych migdałów(dodałam od siebie) na wierzch:
1 opakowanie serka ricotta
1 łyżeczka miodu
kilka kropel ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160*C. Zmieszaj w misce startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę z ciecierzycy, zmielone migdały, olej, miód, rodzynki, proszek do pieczenia. Połącz dokładnie składniki, po czym przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym 20 cm formy do pieczenia. Piecz przez 1-1,5 godziny (zerknij po godzinie do piekarnika, czy ciasto jest już upieczone w środku).
Ostudź i wysmaruj serkiem ricotta ubitym z miodem, ekstraktem z wanilii oraz skórką z cytryny.
Smacznego!
(przepis z bloga Co dziś zjesz na śniadanie)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/10/ciasto-marchewkowe-w-zdrowszej-wersji.html