Wykonanie
Ukochane ciasto
marchewkowe w wersji bardziej zdrowej i lżejszej w kalorie. Upiekłam je w sobotę wieczorem i rano,obłożywszy wcześniej
ricottą, zjadłam jako porządne, niedzielne śniadanie. Pyszności!To mój pierwszy wypiek z
mąki z
ciecierzycy (nie mieliłam
ciecierzycy,tylko kupiłam gotową
mąkę). Trochę się bałam, bo surowe ciasto miało nieco
fasolowy posmak, ale po upieczeniu na szczęście zniknął. Mielone
migdały można zastąpić 2 szklankami mielonych
orzechów.Składniki: na ciasto:3 duże
marchewki3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 & 1/2 szklanki
mąki z
ciecierzycy (zmielonej w młynku suchej
ciecierzycy)1 & 1/2 szklanki zmielonych na proszek
migdałów1/4 szklanki
oleju kokosowego (można zastąpić innym)1/4 szklanki
miodu lub
syropu z agawy1 szklanka
rodzynek2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g posiekanych
migdałów(dodałam od siebie) na wierzch:1 opakowanie
serka ricotta1 łyżeczka
miodukilka kropel ekstraktu z
waniliiskórka starta z 1
cytrynyWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 160*C. Zmieszaj w misce startą na dużych oczkach
marchewkę,
jajka,
wanilię,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
mąkę z
ciecierzycy, zmielone
migdały,
olej,
miód,
rodzynki,
proszek do pieczenia. Połącz dokładnie składniki, po czym przełóż do wysmarowanej
olejem kokosowym 20 cm formy do pieczenia. Piecz przez 1-1,5 godziny (zerknij po godzinie do piekarnika, czy ciasto jest już upieczone w środku).Ostudź i wysmaruj
serkiem ricotta ubitym z
miodem, ekstraktem z
wanilii oraz
skórką z cytryny.Smacznego!(przepis z bloga Co dziś zjesz na śniadanie)