Wykonanie
Uwielbiam mocne, intensywne zapiekanki; przypieczony, lekko chrupiący i ciągnący
ser na wierzchu. Takie możliwości
daje musaka, nadziewane
cannelloni, o których muszę niedługo napisać i lasagne – bardzo popularna, ukochana przez dzieci i dorosłych.Lasagne dają wielkie możliwości - płaty
makaronu można przekładać dowolnymi kompozycjami; dziś i tutaj proponuję wersję klasyczną z sosem
mięsno-
pomidorowym,sosem bolognese .Składniki (na formę 20x25cm):12 płatów
makaronu lasagne (suchego, wielkości ok. 8x16cm)2 duże garście startego
parmezanu (lub ulubionego
żółtego sera)125g
sera mozzarellakilka liści świeżej
bazyliiSos boloński :1 średnia
cebula (pokrojona w kosteczkę)1 łodyga
selera naciowego (pokrojonego w kosteczkę)pół niewielkiej
marchewki (pokrojonej w kosteczkę)350g mielonego chudego
mięsa wołowego, wieprzowego lub mieszanki obydwu1 ząbek
czosnku (drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę)400g
pomidorów z puszki (najlepiej całych)łyżka-dwie
oliwy z oliwekSos beszamelowy :3 łyżki
masła (ok. 5og – 1/4 kostki)3 1/2 płaskich łyżek
mąki400g
mlekaPrzygotować
sos beszamelowy:W niewielkim rondlu lub na patelni, na umiarkowanie mocnym ogniu stopić
masło. Dodać
mąkę i od razu energicznie mieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż konsystencja mieszaniny będzie jednolita. Nie zdejmując patelni z ognia wlać na nią większą część
mleka i niezwłocznie mieszać: w tym momencie wydaje się, że zawartość patelni nie ma szansy połączyć się w jednolitą całość, ale przy ciągłym szybkim mieszaniu zamienia się w gęsty, gładki, lśniący, gęstniejący krem. Dodać resztę
mleka i znów dokładnie wymieszać. Beszamel powinien
mieć konsystencję kremu, gęstej
śmietany. Sos pogotować 15-30 sekund – powinien kilka
razy zabulgotać. Dodać
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz – do smaku.Przygotować nadzienie - czyli
sos boloński ; ważne, żeby nie był zbyt rzadki. Powinien być gęsty, esencjonalny.Piekarnik ustawić na 180 stopni.Jedną garść
parmezanu,
mozzarellę i listki
bazylii odłożyć - będą potrzebne do uwieńczenia lasagne.Na dnie formy rozsmarować 2-3 łyżki beszamelu. Na nim ułożyć w jednej warstwie 3 płaty
makaronu.Garść
parmezanu i
sos boloński podzielić na trzy równe części, beszamel na cztery równe części.Na
makaron wyłożyć jedną z
trzech części sosu bolognese, równomiernie rozprowadzić. Na sos
mięsny wyłożyć jedną z czterech części beszamelu; delikatnie, równo rozsmarować, oprószyć parmezanem/żółtym
serem.Przykryć warstwą
makaronu (trzema płatami). Znów
sos boloński,
sos beszamelowy,
parmezan,
makaron.Na nim ułożyć resztę sosu
mięsnego, beszamel,
parmezan.Ułożyć ostatnie trzy płaty
makaronu, szczelnie przykryć pozostałym beszamelem. Na nim rozsypać garść
parmezanu (odłożoną na początku), rozłożyć równomiernie
mozzarellę porwaną na niewielkie kawałki, ułożyć listki
bazylii.Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20-40 minut, do odpowiadającego nam stopnia zrumienienia.