ßßß
Składniki:Hamburgery wieprzowe (12 sztuk):ok. 1 kg szynki wieprzowej (bez skóry lecz z tłuszczem, bądź z dodatkiem ok. 50 g słoniny)średnia cebulajajkopół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)łyżka musztardy typu Dijon (ostrej, słonej, drobno mielonej)łyżeczka soli (do smaku)pół łyżeczki mielonego pieprzu (do smaku)garść bułki tartejFrytki (na 2 osoby):400 g ziemniakówkilka łyżek oleju, oliwy lub smalcusólpieprzMięso i cebulę przepuścić przez maszynkę.Połączyć z jajkiem, przyprawami, bułką tartą; dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Masa powinna być zwarta na tyle, aby można z niej było utworzyć kotleciki. W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.Formować kulki i starannie rozpłaszczać, do grubości ok. centymetra. Lekko wstaną przy smażeniu, będą grubsze.Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej z dwóch stron na średnim ogniu.Bułki przekroić, podsmażyć na patelni lub pod grillem; przełożyć hamburgerem i ogórkami, można też sałatą, plasterkiem pomidora czy żółtego sera. Podawać z frytkami (przepis poniżej), ketchupem, surówką z kukurydzy i pora.Blachę bądź naczynie, w którym chcemy piec frytki, wstawić do piekarnika i nagrzać go do 220 stopni.Ziemniaki (wedle uznania obrane lub nie) pokroić w słupki o centymetrowej grubości.Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, osolić, zagotować. Gotować ok. 4 minut.Odcedzić ziemniaki i wrzucić z powrotem, bądź pozostawić w jeszcze gorącym garnku. Dodać do nich taką ilość tłuszczu, aby wszystkie mogły się w nim obtoczyć; garnek przykryć pokrywką i energicznie wstrząsnąć, tak, aby dokładnie wymieszać zawartość.Wysypać na rozgrzaną blachę, rozgarnąć, aby ułożyły się równomiernie w jednej warstwie.Piec do wyraźnego zrumienienia (ok. 20-25 minut).