Wykonanie
W kuchni ciągle mam ochotę na odmianę. Ta odmiana to nie wytworna uczta, a jednak pełnowartościowe, prawdziwe jedzenie; swawolne i urokliwe. Przygotowania można podzielić na etapy – bułeczki upiec wcześniej i jeszcze świeże schować do zamrażarki;
ziemniaki obrać, pokroić i zalać
wodą, składniki surówki wymieszać bez
majonezu i
śmietany, kotleciki uformować i wstawić do lodówki. Lubię jeść hamburgery z dość słodkimi
ogórkami konserwowanymi w plasterkach, z
cebulą. Przepis na nie na pewno zdarzy mi się zamieścić w sezonie.
Składniki:Hamburgery wieprzowe (12 sztuk):ok. 1 kg
szynki wieprzowej (bez skóry lecz z tłuszczem, bądź z dodatkiem ok. 50 g
słoniny)średnia
cebulajajkopół łyżeczki zmielonego
kminu rzymskiego (kuminu)łyżka
musztardy typu Dijon (ostrej, słonej, drobno mielonej)łyżeczka
soli (do smaku)pół łyżeczki mielonego
pieprzu (do smaku)garść
bułki tartejFrytki (na 2 osoby):400 g
ziemniakówkilka łyżek
oleju,
oliwy lub
smalcusólpieprzMięso i
cebulę przepuścić przez maszynkę.Połączyć z
jajkiem,
przyprawami,
bułką tartą; dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Masa powinna być zwarta na tyle, aby można z niej było utworzyć kotleciki. W razie potrzeby dodać odrobinę
bułki tartej.Formować kulki i starannie rozpłaszczać, do grubości ok. centymetra. Lekko wstaną przy smażeniu, będą grubsze.Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej z dwóch stron na średnim ogniu.
Bułki przekroić, podsmażyć na patelni lub pod grillem; przełożyć hamburgerem i
ogórkami, można też
sałatą, plasterkiem
pomidora czy
żółtego sera. Podawać z frytkami (przepis poniżej),
ketchupem, surówką z
kukurydzy i
pora.Blachę bądź naczynie, w którym chcemy piec frytki, wstawić do piekarnika i nagrzać go do 220 stopni.
Ziemniaki (wedle uznania obrane lub nie) pokroić w słupki o centymetrowej grubości.Włożyć je do garnka, zalać zimną
wodą, osolić, zagotować. Gotować ok. 4 minut.Odcedzić
ziemniaki i wrzucić z powrotem, bądź pozostawić w jeszcze gorącym garnku. Dodać do nich taką ilość tłuszczu, aby wszystkie mogły się w nim obtoczyć; garnek przykryć pokrywką i energicznie wstrząsnąć, tak, aby dokładnie wymieszać zawartość.Wysypać na rozgrzaną blachę, rozgarnąć, aby ułożyły się równomiernie w jednej warstwie.Piec do wyraźnego zrumienienia (ok. 20-25 minut).