ßßß Cookit - przepis na Tortilla hiszpańska z boczniakami

Tortilla hiszpańska z boczniakami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 31 Marzec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Tortilla hiszpańska z boczniakami
Tortilla hiszpańska to rodzaj omletu z ziemniakami i różnymi innymi dodatkami. Pyszna na ciepło i na zimno. Możecie podać ją jako obiad albo ciepłą, sycącą kolację. U mnie wersja z boczniakami. Polecam
Składniki:
4 duże ziemniaki
3 jajka
2 łyżki oleju
kilka boczniaków
cebula
sól, pieprz do smaku
duża szczypta mielonego kminku
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, grzyby i ziemniaki, aż lekko się przyrumienią. Zalewamy rozbełtanymi jajkami, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy tortillę ostrożnie na duży talerz i obracając ją kładziemy ponownie na patelni, aby zrumienić także drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę i przekładamy na talerz. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zapiekanki/tortilla-hiszpanska-z-boczniakami