Wykonanie
czwartek, 31 Marzec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Tortilla hiszpańska z boczniakamiTortilla hiszpańska to rodzaj omletu z
ziemniakami i różnymi innymi dodatkami. Pyszna na ciepło i na zimno. Możecie podać ją jako obiad albo ciepłą, sycącą kolację. U mnie wersja z boczniakami. PolecamSkładniki:4 duże
ziemniaki3
jajka2 łyżki
olejukilka boczniaków
cebulasól,
pieprz do smakuduża szczypta mielonego
kminkuZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Jajka roztrzepujemy i doprawiamy mielonym
kminkiem,
solą i
pieprzem. Wystudzone
ziemniaki kroimy w kostkę.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Podsmażamy
cebulę,
grzyby i
ziemniaki, aż lekko się przyrumienią. Zalewamy rozbełtanymi
jajkami, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy tortillę ostrożnie na duży talerz i obracając ją kładziemy ponownie na patelni, aby zrumienić także drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę i przekładamy na talerz. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego!