ßßß Cookit - przepis na Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Dostałam ostatnio przemiłe zaproszenie od Malwiny i Edytki na wspólny obiad. I to obiad nie byle jaki, bo rodem z Prowansji. Dziewczyny znalazły przepis na kurczaka tak aromatycznego, że aż trudno to opisać. Przygotowanie go, chociaż wygląda na pracochłonne, wcale takie nie jest. Wymaga tylko dobrej organizacji i w kilka chwil można przygotować wspaniały obiad. A zanim kurczak się upiecze, można udać się na spacer. Dziewczyny bardzo dziękuję za zaproszenie.
Składniki:
1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
1 żółta papryka, pokrojona w ćwiartki, bez pestek
1 łyżka oliwy
1.5 kg pałek z kurczaka (10-12 sztuk)
2 cebule, pokrojone w ósemki
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
125ml białego wytrawnego wina
660ml passaty pomidorowej
250ml bulionu z kurczaka
8 gałązek świeżego tymianku
80g czarnych oliwek
mieszanka sałat, do podania
Wykonanie:
Rozgrzać grill w piekarniku. Położyć na blaszce papryki, skórą do góry. Piec przez około 10 minut, aż papryka zbrązowieje. Przełożyć do woreczka strunowego i zamknąć na 10 minut. Wyjąć, zdjąć skórkę i pokroić w grube plastry.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na patelni r ozgrzać olej i na średnik ogniu podsmażyć kurczaka z każdej strony, aż lekko zbrązowieje. Podsmażonego kurczaka przełożyć do naczynia do pieczenia.
Na patelnię przełożyć cebulę i podsmażać przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zezłoci. Dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać wino i gotować przez 2 minuty. Wino ma się zredukować mniej więcej o połowę. Dodać papryki, passatę, bulion i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Piec przez 45 minut, aż kurczak będzie upieczony.Dodać oliwki i podawać z mieszanką sałat.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Kurczak-po-prowansalsku.html