Wykonanie
            Podczas wakacji na Chorwacji poznaliśmy Grażynkę i Tomka. To oni zaproponowali przygotowanie wspólnego obiadu w postaci 
owoców morza. W końcu to właśnie tam, można było je kupić świeżo wyłowione i w bardzo atrakcyjnej cenie. Najpierw chłopaki dzielnie oczyścili 2 kg omułków, a 
potem zabraliśmy się do gotowania. Pod namiotem nie jest to wcale takie łatwe.

Składniki:2 kg muli2 - 3 
cebule1 
czosnek1 litr białego 
wytrawnego winaoliwa
Wykonanie:
Cebulę i 
czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 
oliwę. Dodać 
cebulę i zeszklić. Dodać 
czosnek i chwilę razem podsmażyć. Wlać 
wino. Kiedy się zagotuje dodać mule. Gotować przez kilka / kilkanaście minut, aż mule się otworzą. Można kilka 
razy potrząsnąć w trakcie gotowania. Podawać z 
pieczywem skropionym 
oliwą i schłodzonym 
winem.
