ßßß Cookit - przepis na Mule w białym winie

Mule w białym winie

nazwa

Wykonanie

Podczas wakacji na Chorwacji poznaliśmy Grażynkę i Tomka. To oni zaproponowali przygotowanie wspólnego obiadu w postaci owoców morza. W końcu to właśnie tam, można było je kupić świeżo wyłowione i w bardzo atrakcyjnej cenie. Najpierw chłopaki dzielnie oczyścili 2 kg omułków, a potem zabraliśmy się do gotowania. Pod namiotem nie jest to wcale takie łatwe.
Składniki:
2 kg muli
2 - 3 cebule
1 czosnek
1 litr białego wytrawnego wina
oliwa
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino. Kiedy się zagotuje dodać mule. Gotować przez kilka / kilkanaście minut, aż mule się otworzą. Można kilka razy potrząsnąć w trakcie gotowania. Podawać z pieczywem skropionym oliwą i schłodzonym winem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/08/Mule-w-bialym-winie.html