ßßß Cookit - przepis na Pieczona papryka w oliwie. Na zimę:)

Pieczona papryka w oliwie. Na zimę:)

nazwa

Wykonanie

Nie było mnie wiem, wiem.... Trochę utknęłam przed komputerem. Musiałam na weekend skończyć pracę mgr. Oddałam, czekam na uwagi i mogę się już zająć gotowaniem:) Od przyszłego poniedziałku do końca miesiąca też mnie nie będzie bo..... będę w górach! Obiecuję jednak przygotować wystarczającą ilość przepisów, żeby nie zostawiać Was z niczym:)
Na facebooku pisałam, że kupiłam maszynkę do robienia makaronu. Wczoraj było pierwsze podejście. Wyszło całkiem, całkiem ale muszę to dopracować, więc na mój własny makaron musicie jeszcze chwilkę poczekać:)
A tym czasem....
Pieczona papryka to coś wspaniałego. Robię z niej zupy, sosy, sałatki. Dlatego, żeby nie czekać za każdym razem aż się upiecze, a potem dłubać się ze zdejmowaniem skórek, postanowiłam wpakować ją do słoików i zalać oliwą, jak suszone pomidory:) Do tego kilka innych aromatów i czerwone słoiczki powędrowały na półkę w szafce, gdzie dumnie się prężą w towarzystwie powideł śliwkowych, marmolady pomarańczowej i kiszonych ogórków:) M. domaga się dżemu z jabłek, więc w najbliższym czasie będzie u Nas bardzo jabłkowo. No przecież skoro już ten dżem, to jeszcze szarlotka musi być...ehhh no niech mu będzie;)
Składniki: na 4 słoiczki
8 średnich czerwonych papryk
4 małe ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
oliwa
Przygotowanie:
Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Ułóżcie papryki na blasze i pieczcie aż lekko zmiękną a skórka pociemnieje (to nada papryce lekko dymny posmak). Przełóżcie papryki do miski i szczelnie przykryjcie ją folią, po czym odstawcie do ostygnięcia. Taki zabieg ułatwi potem zdejmowanie skórek. Obierzcie papryki ze skórek i wyjmijcie wszystkie pestki. Starajcie się nie dzielić jej na części. Ja przerwałam tylko w jednym miejscu, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Powkładajcie po dwie papryki do każdego słoiczka dodajcie ząbek czosnku i po 2 gałązki tymianku. Zalejcie ciepłą oliwą i pasteryzujcie przez 10-15 minut.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/09/pieczona-papryka-w-oliwie-na-zime.html