Wykonanie
Zdarza się, że zapraszam swoich rodziców, lub rodziców mojego Jedynego na obiad. Jest to fajna okazja do tego by powymieniać się kulinarnymi doświadczeniami, opiniami i pomysłami. Lubię
mieć gości i kulinarnie im dogadzać :) Sama przyjemność. Na niedzielny obiadek z moimi rodzicami przygotowałam
kurczaka na którego przepis znalazłam tutaj odrobinę modyfikując już zmieniony oryginalny przepis ;) Przyznać się muszę, że nie przepadam za bardzo za nóżkami i
udkami z kurczaka dlatego sceptycznie podchodziłam do przepisu, okazał się jednak naprawdę rewelacją!
Składniki: (na 4 porcje)* 4 nóżki (pałki) i 4
udka z kurczaka* 1/2
czerwonej papryki*1/2
żółtej papryki* 1/2 białej
papryki* 1
cebula* 1 ząbek
czosnku* 4 łyżeczki
przecieru pomidorowego* szklanka białego
wytrawnego wina* szklanka
bulionu warzywnego* 1 łyżeczka
tymianku* kilka łyżeczek zielonej czubricy*
sól,
pieprz*
papryka wędzona słodka*
czosnek w płatkach* kilka czarnych
oliwek*
oliwa z oliwekMięso najlepiej wcześniej przygotować: włożyć do miski, posypać zieloną czubricą,
papryką, kilkoma
płatkami czosnku i polać
oliwą. Przykryć i zostawić na noc w lodówce.
Paprykę i
cebulę obrać umyć i poszatkować -
cebulę w piórka,
paprykę w paski,
czosnek posiekać.
Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie i podsmażyć z każdej strony po czyn włożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć
cebulkę, do niej dorzucić
paprykę i smażyć kilka minut, dodać
czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Wlewamy
wino i czekamy a z połowa odparuje, po czym wlewamy
bulion i dodajemy przecier. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
tymiankiem, wrzucamy
oliwki. Sos wlewamy do formy z
kurczakiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Podałam z
sałatą z
rzodkiewką i
jogurtem naturalnym, mizerią oraz
ryżem z
pieczarkami i
czosnkiem.smacznego!A.