ßßß Cookit - przepis na kurczak po prowansalsku

kurczak po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Zdarza się, że zapraszam swoich rodziców, lub rodziców mojego Jedynego na obiad. Jest to fajna okazja do tego by powymieniać się kulinarnymi doświadczeniami, opiniami i pomysłami. Lubię mieć gości i kulinarnie im dogadzać :) Sama przyjemność. Na niedzielny obiadek z moimi rodzicami przygotowałam kurczaka na którego przepis znalazłam tutaj odrobinę modyfikując już zmieniony oryginalny przepis ;) Przyznać się muszę, że nie przepadam za bardzo za nóżkami i udkami z kurczaka dlatego sceptycznie podchodziłam do przepisu, okazał się jednak naprawdę rewelacją!
Składniki: (na 4 porcje)
* 4 nóżki (pałki) i 4 udka z kurczaka
* 1/2 czerwonej papryki
*1/2 żółtej papryki
* 1/2 białej papryki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
* szklanka białego wytrawnego wina
* szklanka bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka tymianku
* kilka łyżeczek zielonej czubricy
* sól, pieprz
* papryka wędzona słodka
* czosnek w płatkach
* kilka czarnych oliwek
* oliwa z oliwek
Mięso najlepiej wcześniej przygotować: włożyć do miski, posypać zieloną czubricą, papryką, kilkoma płatkami czosnku i polać oliwą. Przykryć i zostawić na noc w lodówce.
Paprykę i cebulę obrać umyć i poszatkować - cebulę w piórka, paprykę w paski, czosnek posiekać. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie i podsmażyć z każdej strony po czyn włożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę, do niej dorzucić paprykę i smażyć kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Wlewamy wino i czekamy a z połowa odparuje, po czym wlewamy bulion i dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, wrzucamy oliwki. Sos wlewamy do formy z kurczakiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Podałam z sałatą z rzodkiewką i jogurtem naturalnym, mizerią oraz ryżem z pieczarkami i czosnkiem.
smacznego!
A.
Źródło:http://poskromic-kuchennego-potwora.blogspot.com/2013/06/kurczak-po-prowansalsku.html