Wykonanie
MOJA WERSJA a oryginał znajduje się tutaj LINKSkładniki:1
papryka zielona1
papryka czerwona1
papryka żółta2
cebule dymki2 ząbki
czosnku40 g zielonych
oliwek40 g czarnych
oliwek1
bakłażan2 małe
cukinie lub 1 duża
przyprawy do smaku:
zioła prowansalskie,
bazylia,
sól i
pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie:Piekarnik włączamy i ustawiamy temp. 180 stopni z opcją góra i dół.Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej
papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z
papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę
ziół prowansalskich,
bazylii,
soli i
pieprzu do smaku to już wedle uznania.
Cukinię i
bakłażana kroimy w paski ale tak na ukos. Je również umieszczamy w naczyniu posypujemy
ziołami,
bazylią,
solą i
pieprzem i polewamy 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek.Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut.Podczas pieczenia warzyw, siekamy
cebulę,
czosnek i
oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę
oliwy z oliwek oraz
sól i
pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.Gdy warzywa będą już gotowe posypujemy je zawartością patelni :D
SMACZNEGO !!!