ßßß Cookit - przepis na Kurczask w sosie Jerk

Kurczask w sosie Jerk

nazwa

Wykonanie

Książkę Jamiego mam już od jakiegoś czasu. Uwielbiam oglądać zdjęcia, ale przyznam, że nie zrobiłam z niej zbyt dużo. Może czas to zmienić? Postanowiłam wypróbować przepis na kurczaka w sosie Jerk. Ciekawy smak, chociaż kolor sosu był dość dziwny. Być może dlatego, że zamiast białego octu użyłam czerwonego.
Składniki:
4 piersi kurczaka
1 łyżka płynnego miodu
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżej kolendry
4 dymki
mały pęczek świeżego tymianku
3 świeże listki laurowe
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziele angielskiego
6 łyżek złotego rumu
6 łyżek białego octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
1 papryczka scotch bonnet (dałam chili)
4 ząbki czosnku (przeciśnięte)
Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Delikatnie skropić oliwą i doprawić przyprawami. Tak przygotowane piersi grillujemy na patelni grillowej.
Przygotowujemy sos. Dymki posiekać. Papryczkę siekamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy.
Sos przelewamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy zgrillowaną pierś z kurczaka. Kurczaka skrapiamy łyżką miodu. Kładziemy na wierch gałązki tymianku i rozmaryn. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.
Ingredients:
4 chicken breasts
1 tablespoon runny honey
a few sprigs of fresh rosemary
a few sprigs of fresh coriander
JERK SAUCE
4 spring onions
a small bunch of fresh thyme
3 fresh bay leaves
ground cloves
ground nutmeg
ground allspice
6 tablespoons golden rum
6 tablespoons white wine vinegar
1 tablespoon runny honey
1 Scotch bonnet chilli
4 cloves of garlic
Directions:
Put the chicken breasts on a chopping board and halve each one, leaving them joined at the top of the breast. Drizzle with olive oil, sprinkle with salt & pepper, then rub all over both sides of the chicken. Put into the hot griddle pan, skin side down, and leave to cook.
For JERK SAUCE trim and roughly chop the onions and put into the liquidizer with the leaves from most of the bunch of thyme, 3 bay leaves (stalks removed), a large pinch each of ground cloves, nutmeg and allspice, 6 tablespoons each of rum and vinegar, 1 tablespoon of honey and 2 teaspoons of salt. Remove the stalks and seeds from the Scotch bonnet chilli and add the chilli to the liquidizer, then quickly crush in 4 unpeeled cloves of garlic and blitz with the lid on until you have a really smooth paste. Add a drizzle of extra virgin olive oil to loosen, if needed.
When the chicken is golden now, turn it over. Pour the jerk sauce into a snug-fitting baking dish and use tongs to lay the chicken on top, skin side up. Drizzle over 1 tablespoon of runny honey and scatter over a few sprigs of rosemary and the remaining thyme sprigs. Put on the top shelf of the oven and cook for 15minutes, or until cooked through. Carefully pour away the oil from the griddle pan and wipe clean with kitchen paper, then put back on a high heat. Take the chicken out of the oven, sprinkle over some coriander leaves and take straight to the table. When serving, spoon over the jerk sauce from the bottom of the baking dish.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Kurczask-w-sosie-Jerk.html