Wykonanie
Książkę Jamiego mam już od jakiegoś czasu. Uwielbiam oglądać zdjęcia, ale przyznam, że nie zrobiłam z niej zbyt dużo. Może czas to zmienić? Postanowiłam wypróbować przepis na
kurczaka w sosie Jerk. Ciekawy smak, chociaż kolor sosu był dość
dziwny. Być może dlatego, że zamiast białego
octu użyłam czerwonego.

Składniki:4
piersi kurczaka1 łyżka płynnego
miodukilka gałązek świeżego
rozmarynukilka gałązek świeżej
kolendry4
dymkimały pęczek świeżego
tymianku3 świeże
listki lauroweszczypta mielonych
goździkówszczypta mielonej
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
ziele angielskiego6 łyżek złotego
rumu6 łyżek
białego octu winnego1 łyżka płynnego
miodu1 papryczka scotch bonnet (dałam
chili)4 ząbki
czosnku (przeciśnięte)

Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Delikatnie skropić
oliwą i doprawić
przyprawami. Tak przygotowane piersi grillujemy na patelni grillowej.Przygotowujemy sos.
Dymki posiekać. Papryczkę siekamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy.Sos przelewamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy zgrillowaną
pierś z kurczaka.
Kurczaka skrapiamy łyżką
miodu. Kładziemy na wierch gałązki
tymianku i
rozmaryn. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.

Ingredients:4 chicken breasts1 tablespoon runny honeya few sprigs of fresh rosemarya few sprigs of fresh corianderJERK SAUCE4 spring onionsa small bunch of fresh thyme3 fresh bay leavesground clovesground nutmegground allspice6 tablespoons golden
rum6 tablespoons white
wine vinegar1 tablespoon runny honey1 Scotch bonnet
chilli4 cloves of garlicDirections:Put the chicken breasts on a chopping board and halve each one, leaving them joined at the top of the breast. Drizzle with
olive oil, sprinkle with salt & pepper, then rub all over both sides of the chicken. Put into the hot griddle pan, skin
side down, and leave to cook.For JERK SAUCE
trim and roughly chop the onions and put into the liquidizer with the leaves from
most of the bunch of thyme, 3 bay leaves (stalks removed), a large pinch each of ground cloves, nutmeg and allspice, 6 tablespoons each of
rum and vinegar, 1 tablespoon of honey and 2 teaspoons of salt. Remove the stalks and seeds from the Scotch bonnet
chilli and add the
chilli to the liquidizer, then quickly crush in 4 unpeeled cloves of garlic and blitz with the lid on until you have a really smooth paste. Add a drizzle of extra virgin
olive oil to loosen, if needed.When the chicken is golden now, turn it over.
Pour the jerk sauce into a snug-fitting baking dish and use tongs to lay the chicken on top, skin
side up. Drizzle over 1 tablespoon of runny honey and scatter over a few sprigs of rosemary and the remaining thyme sprigs. Put on the top shelf of the oven and cook for 15minutes, or until cooked through. Carefully
pour away the oil from the griddle pan and
wipe clean with kitchen paper, then put back on a high heat. Take the chicken out of the oven, sprinkle over some coriander leaves and take straight to the table. When serving, spoon over the jerk sauce from the bottom of the baking dish.