ßßß
            
        
Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza mięsa przenikają smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu karkówka jest soczysta i pachnąca przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z konfiturą z czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!Składniki:1 kg karkówki3 łyżki majeranku2 łyżki tymianku4 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzu kolorowego1 łyżeczka rozmarynu2 liście laurowe2 goździki2 łyżki soli1 litr zimnej, przegotowanej wody2-3 ząbki czosnkuKarkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody. Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier. Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.