ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka z kurczaka - Najlepsze!

Pieczone udka z kurczaka - Najlepsze!

nazwa

Wykonanie

Dokładnie są najlepsze! Mięso jest bardzo soczyste, pięknie odchodzi od kości a dzięki całonocnemu marynowaniu do mięsa przenikają wszystkie aromaty i smaki przypraw.
Kilka lat temu przeszukując net, natknęłam się na ten przepis, wypróbowałam i zakochałam się!
Tylko tym razem zamiast całych udek zamarynowałam podudzia, ale podam oryginalny przepis taki jaki znalazłam na 10 udek.
Składniki:
10 udek
2 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu kolorowego
3 czubate łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
3 łyżki soli
papryka ostra albo słodka
1 litr przegotowanej, zimnej wody
pergamin
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy sól i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wlewamy 1 l zimnej wody, wkładamy umyte udka, dociskamy talerzem i odstawiamy w chłodnę miejsce na całą noc.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z zalewy i pozwalamy mu obeschnąć. Na natłuszczonej blaszce układamy mięso, na wierzchu posypujemy papryką. Wielkość pergaminu należy dopasować do formy, zwinąć w kulkę i zmoczyć po bieżącą wodą. Papierem przykrywamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240*C i wkładamy blachę. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200*C i pieczemy jeszcze 60 minut.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/01/pieczone-udka-z-kurczaka-najlepsze.html