Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni. Chcąc zachować je na dłużej, zapakowałam kilka do słoika.
Szparagi są idealne na zakąskę, przekąskę czy przystawkę. Lekko ostre z wyczuwalnym aromatem
kolendry. Zaprawiając
szparagi pamiętajcie, żeby włożyć je do wysokich słoików. Moje niestety okazały się za małe w następstwie czego musiałam przyciąć
szparagi i luźno je poukładać, brakło mi zalewy i trzeba było dorobić. Przepis z bloga Smaki Alzacji .

Składniki :pęczek
zielonych szparagów4 ząbki
czosnku pokrojone w plastry6
liści laurowych6 małych
papryczek chili suszonych ( dałam łyżeczkę suszonych
płatków chili )gałązka świeżego
rozmarynu ( u mnie
tymianek suszony )2 łyżki
gorczycyłyżka zmiażdżonych nasion
kolendryłyżka zmiażdżonego
kolorowego pieprzu10 ziaren
ziela angielskiegoSkładniki na zalewę :1 łyżka
miodu1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek3/4 szklanki
octu 10 %2 szklanki
wodyWszystkie składniki zalewy zagotować.Ze
szparag odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzątku, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut.Następnie przekładamy do lodowatej
wody najlepiej z kosttami
lodu. OdcedzamyW wysokich, wyparzonych słoikach układamy
przyprawy i
szparagi. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy.W celu dłuższego przechowywania należy zapasteryzować słoiki na niewielkim ogniu przez 10 minut.Smacznego :)