ßßß Cookit - przepis na Marynowane szparagi

Marynowane szparagi

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni. Chcąc zachować je na dłużej, zapakowałam kilka do słoika. Szparagi są idealne na zakąskę, przekąskę czy przystawkę. Lekko ostre z wyczuwalnym aromatem kolendry. Zaprawiając szparagi pamiętajcie, żeby włożyć je do wysokich słoików. Moje niestety okazały się za małe w następstwie czego musiałam przyciąć szparagi i luźno je poukładać, brakło mi zalewy i trzeba było dorobić. Przepis z bloga Smaki Alzacji .
Składniki :
pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku pokrojone w plastry
6 liści laurowych
6 małych papryczek chili suszonych ( dałam łyżeczkę suszonych płatków chili )
gałązka świeżego rozmarynu ( u mnie tymianek suszony )
2 łyżki gorczycy
łyżka zmiażdżonych nasion kolendry
łyżka zmiażdżonego kolorowego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
Składniki na zalewę :
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki octu 10 %
2 szklanki wody
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Ze szparag odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzątku, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut.Następnie przekładamy do lodowatej wody najlepiej z kosttami lodu. Odcedzamy
W wysokich, wyparzonych słoikach układamy przyprawy i szparagi. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy.
W celu dłuższego przechowywania należy zapasteryzować słoiki na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/05/Marynowane-szparagi.html