Wykonanie
Czosnek uwielbiam pod każdą postacią. Ostatnio poszukiwałam marynowanego
czosnku w marketach (chciałam go dodać do
kaszanki z grilla) i nigdzie nie mogłam go dostać. Postanowiłam przygotować taki
czosnek sama.Zastanawiacie się pewnie co za błękitny twór mi powstał. Ja byłam pewnie jeszcze bardziej zaskoczona niż Wy, gdy następnego dnia po zalaniu zalewą śnieżnobiałych ząbków otrzymałam to cudo! Cóż, człowiek uczy się przez całe życie, a internet ma odpowiedź na wszystkie pytania (nawet te najdziwniejsze).Oto co znalazłam na stronie FOOD-INFO,Dlaczego
czosnek konserwowy staje się niebiesko-szary?Związki siarki w
czosnku (tiole) mogą ulegać rozpadowi poprzez aktywne enzymy w nim zawarte, co z kolei pozwala siarce reagować z miedzią zawartą w roztworze. W wyniku tej reakcji powstają siarczany miedzi, co możemy obserwować jako niebieskie przebarwienie. Enzymy mogą ulec denaturacji (inaktywacji) poprzez obróbkę w wysokiej temperaturze.Enzymy występują w większej ilości w niedojrzałym
czosnku. Ilość wymaganej miedzi jest bardzo mała i może być obecna w
czosnku,
soli lub w innym składniku. W każdym przypadku niebieskie przebarwienie nie stanowi zagrożenia.Powszechna wiedza eliminowania niebieskiego
czosnku sprowadza się do:używania dojrzałego
czosnku (niższa zawartość enzymów),proces przetwarzania przeprowadzany w wysokiej temperaturze (denaturacja enzymów),używania „konserwowanej soli” (o niskiej zawartości miedzi). Ja faktycznie kupiłam
młody czosnek, bo taki jest najostrzejszy. Jeśli zależy Wam na tym, by ząbki były białe jak śnieg wykorzystajcie
czosnek taki lekko podsuszony.Składniki (2 słoiczki o pojemności 250 ml):około 10 główek
czosnku1
papryczka chili zielona1
papryczka chili czerwona1 łyżeczka
gorczycy białej6
bobków ziela angielskiego2
listki laurowe2 gałązki
rozmarynuzalewa50 ml
octu250 ml
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukruZąbki
czosnku obieramy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Papryczki chili myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki (razem z pestkami).Do każdego słoiczka wkładamy
czosnek, plasterki
chili,
ziele angielskie,
liść laurowy, gałązkę
rozmarynu oraz kilka ziarenek
gorczycy.Gotujemy zalewę z
octu,
wody,
soli i
cukru. Jeszcze gorącą rozlewamy do słoiczków z
czosnkiem i
chili.Słoiczki szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy tak do czasu, aż wystygną.