Wykonanie

W zeszłym roku dostaliśmy od babci Łukasza słoiczek marynowanych, czerwonych
pomidorków koktajlowych. Były przepyszne. W weekend stałam się szczęśliwą posiadaczką koszyczka
pomidorków zielonych i postanowiłam je przygotować w podobny sposób. Przypuszczam, że ze względu na to, iż
pomidory te są dość twarde będą jeszcze jędrniejsze po zamarynowaniu, a takie tygryski lubią najbardziej.Ze względu na zawartość tomatyny, która w dużych dawkach powoduje poważne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, odradzam zjadanie niedojrzałych
pomidorów na surowo. Obróbka cieplna i marynaty neutralizują w znacznej mierze działanie tej substancji szkodliwej.Składniki:1 kg zielonych
pomidorków koktajlowych4 ząbki
czosnku1 szklanka
octu spirytusowego 10%3 szklanki
wodyszczypta suszonej
papryczki chili w płatkach3
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiegogałązki świeżego
tymianku2 łyżki
gorczycy3 łyżki
cukru2 łyżeczki
soliPomidorki obrywamy z gałązek, myjemy i osuszamy.
Czosnek obieramy i kroimy w grube plasterki.
Ocet zagotowujemy z
wodą,
chili,
czosnkiem,
gorczycą, listkami laurowymi,
zielem angielskim,
cukrem oraz
solą.Do wyparzonych słoików rozkładamy
pomidorki razem ze świeżym
tymiankiem. Zalewamy je gorącą zalewą. Słoiczki zakręcamy szczelnie. Pasteryzujemy je 15 minut (patrz pasteryzacja na mokro
przetworów gorących).


