ßßß
Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.Jeśli wpadnie Wam w oko papryka w dobrej cenie koniecznie spróbujcie zrobić choć kilka słoików - warto :)
Składniki: ( na około 6 słoików 550 ml )* 2,5 kg papryki,* 6 szklanek wody,* 1.5 szklanki octu spirytusowego 10 %,* 130 g cukru,* 1,5 płaskiej łyżeczki soli,* 6 liści laurowych,* 12 ziaren ziela angielskiego,* 4-5 ząbków czosnku,* 6 łyżeczek gorczycy,* 6 łyżeczek oliwy,Przygotowanie :
Słoiki i pokrywki dokładni umyj i wyparz.Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki, podziel na 6 części.Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i wszystkie nasiona.Każdą pokrój wzdłuż na 6 lub 8 części w zależności od ich wielkości.W sporym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj przez około 15 minut.Do wyparzonych słoików wkładaj po jedne części czosnku, jednym liściu laurowym i jednej łyżeczce ziaren gorczycy.Następnie bardzo ciasno, pionowo układaj kawałki papryki, jeśli w górnej części słoika masz jeszcze sporo miejsca włóż kilka kawałków poziomo.Słoiki wypełnij gorącą zalewą i do każdego wlej łyżkę oliwy.Zamknij słoiki.Pasteryzuj dowolną metodą około 15-20 minut.