ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa.

nazwa

Wykonanie

Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)
Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.
Jeśli wpadnie Wam w oko papryka w dobrej cenie koniecznie spróbujcie zrobić choć kilka słoików - warto :)
Składniki: ( na około 6 słoików 550 ml )
* 2,5 kg papryki,
* 6 szklanek wody,
* 1.5 szklanki octu spirytusowego 10 %,
* 130 g cukru,
* 1,5 płaskiej łyżeczki soli,
* 6 liści laurowych,
* 12 ziaren ziela angielskiego,
* 4-5 ząbków czosnku,
* 6 łyżeczek gorczycy,
* 6 łyżeczek oliwy,
Przygotowanie :
Słoiki i pokrywki dokładni umyj i wyparz.
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki, podziel na 6 części.
Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i wszystkie nasiona.
Każdą pokrój wzdłuż na 6 lub 8 części w zależności od ich wielkości.
W sporym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotuj przez około 15 minut.
Do wyparzonych słoików wkładaj po jedne części czosnku, jednym liściu laurowym i jednej łyżeczce ziaren gorczycy.
Następnie bardzo ciasno, pionowo układaj kawałki papryki, jeśli w górnej części słoika masz jeszcze sporo miejsca włóż kilka kawałków poziomo.
Słoiki wypełnij gorącą zalewą i do każdego wlej łyżkę oliwy.
Zamknij słoiki.
Pasteryzuj dowolną metodą około 15-20 minut.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2015/10/papryka-konserwowa.html