Wykonanie
Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do
wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.Jeśli wpadnie Wam w oko
papryka w dobrej cenie koniecznie spróbujcie zrobić choć kilka słoików - warto :)
Składniki: ( na około 6 słoików 550 ml )* 2,5 kg
papryki,* 6 szklanek
wody,* 1.5 szklanki
octu spirytusowego 10 %,* 130 g
cukru,* 1,5 płaskiej łyżeczki
soli,* 6
liści laurowych,* 12 ziaren
ziela angielskiego,* 4-5 ząbków
czosnku,* 6 łyżeczek
gorczycy,* 6 łyżeczek
oliwy,Przygotowanie :
Słoiki i pokrywki dokładni umyj i wyparz.
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki, podziel na 6 części.
Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne i wszystkie nasiona.Każdą pokrój wzdłuż na 6 lub 8 części w zależności od ich wielkości.W sporym garnku zagotuj
wodę z
octem,
cukrem i
solą. Gotuj przez około 15 minut.Do wyparzonych słoików wkładaj po jedne części
czosnku, jednym liściu laurowym i jednej łyżeczce ziaren
gorczycy.Następnie bardzo ciasno, pionowo układaj kawałki
papryki, jeśli w górnej części słoika masz jeszcze sporo miejsca włóż kilka kawałków poziomo.Słoiki wypełnij gorącą zalewą i do każdego wlej łyżkę
oliwy.Zamknij słoiki.Pasteryzuj dowolną metodą około 15-20 minut.