ßßß Cookit - przepis na Marynujemy... dziś zielone szparagi!

Marynujemy... dziś zielone szparagi!

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas na marynowanie... na pierwszy ogień idą szparagi bo przecież trzeba szybko o nich pomyśleć zwłaszcza, że tak szybko znikną nam z oczu a jak napisałam wcześniej... nie zamierzam w tym roku ich przegapić :) Lekko słodka marynata z nutą czosnkowo paprykową... sama jestem ciekawa jak będą smakować, jednak to moje smaki więc chyba się nie zawiodę :)Słoje Weck dodają przepięknego uroku więc marynowania dopiero początek:)
Zielone marynowane szparagi
przepis własny
Składniki: na dwa słoiki Weck
pęczek zielonych szparagów
4 ząbki czosnku pokrojone na plastry
6 liści laurowych
6 papryczek chili suszonych
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki gorczycy
łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
łyżka zmiażdżonego kolorowego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki octu 10%
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Obrać zdrewniałe końcówki szparagów i blanszować 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie zalać je bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu by przerwać proces gotowania, wtedy szparagi nie stracą swojego koloru i zachowają swoją jędrność. Przygotować marynatę: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Szparagi ułożyć w słojach, do każdego dodać po 3 papryczki chili, kilka plastrów czosnku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu, zalać słoje marynatą i natychmiast zamknąć. Jeśli chcesz zachować szparagi na zimę należy je pasteryzować najlepiej gotując przez 10 minut na malutkim ogniu. Jeśli pasteryzujemy na sucho, nastawiamy piekarnik na 120' i pieczemy 10 minut. Pasteryzowane słoje pozostawiamy na drewnianej desce do ostygnięcia. Słojów Weck nie obraca się do góry dnem. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/04/marynujemy-dzis-zielone-szparagi.html