Wykonanie
Nadszedł czas na marynowanie... na pierwszy ogień idą
szparagi bo przecież trzeba szybko o nich pomyśleć zwłaszcza, że tak szybko znikną nam z oczu a jak napisałam wcześniej... nie zamierzam w tym roku ich przegapić :) Lekko słodka marynata z nutą
czosnkowo paprykową... sama jestem ciekawa jak będą smakować, jednak to moje smaki więc chyba się nie zawiodę :)Słoje Weck dodają przepięknego uroku więc marynowania dopiero początek:)

Zielone marynowane
szparagiprzepis własnySkładniki: na dwa słoiki Weckpęczek
zielonych szparagów4 ząbki
czosnku pokrojone na plastry6
liści laurowych6
papryczek chili suszonychgałązka świeżego
rozmarynu2 łyżki
gorczycyłyżka zmiażdżonych ziaren
kolendryłyżka zmiażdżonego
kolorowego pieprzu10 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
miodu1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek3/4 szklanki
octu 10%2 szklanki
wodyPrzygotowanie:Obrać zdrewniałe końcówki
szparagów i blanszować 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie zalać je bardzo zimną
wodą, najlepiej z kostkami
lodu by przerwać proces gotowania, wtedy
szparagi nie stracą swojego koloru i zachowają swoją jędrność. Przygotować marynatę: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować.
Szparagi ułożyć w słojach, do każdego dodać po 3
papryczki chili, kilka plastrów
czosnku, 3
listki laurowe, 5 kulek
ziela angielskiego i gałązkę
rozmarynu, zalać słoje marynatą i natychmiast zamknąć. Jeśli chcesz zachować
szparagi na zimę należy je pasteryzować najlepiej gotując przez 10 minut na malutkim ogniu. Jeśli pasteryzujemy na sucho, nastawiamy piekarnik na 120' i pieczemy 10 minut. Pasteryzowane słoje pozostawiamy na drewnianej desce do ostygnięcia. Słojów Weck nie obraca się do góry dnem. Smacznego!