ßßß
Zielone marynowane szparagiprzepis własnySkładniki: na dwa słoiki Weckpęczek zielonych szparagów4 ząbki czosnku pokrojone na plastry6 liści laurowych6 papryczek chili suszonychgałązka świeżego rozmarynu2 łyżki gorczycyłyżka zmiażdżonych ziaren kolendryłyżka zmiażdżonego kolorowego pieprzu10 ziaren ziela angielskiego1 łyżka miodu1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki octu 10%2 szklanki wodyPrzygotowanie:Obrać zdrewniałe końcówki szparagów i blanszować 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie zalać je bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu by przerwać proces gotowania, wtedy szparagi nie stracą swojego koloru i zachowają swoją jędrność. Przygotować marynatę: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Szparagi ułożyć w słojach, do każdego dodać po 3 papryczki chili, kilka plastrów czosnku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu, zalać słoje marynatą i natychmiast zamknąć. Jeśli chcesz zachować szparagi na zimę należy je pasteryzować najlepiej gotując przez 10 minut na malutkim ogniu. Jeśli pasteryzujemy na sucho, nastawiamy piekarnik na 120' i pieczemy 10 minut. Pasteryzowane słoje pozostawiamy na drewnianej desce do ostygnięcia. Słojów Weck nie obraca się do góry dnem. Smacznego!