Wykonanie

Zdziwiłam się wczoraj przeglądając moje
PRZETWORY, że nie zamieściłam tutaj przepisu na tę właśnie
paprykę. Odkąd pamiętam zawsze przygotowujemy z mamą w sezonie
paprykowym kilka słoiczków tego smakołyku. Tak przygotowaną
paprykę dodajemy do sałatek (na przykład ze
śledziami), dań z grilla, czy kanapek. Już mi ślinka cieknie na myśl o
jajku ugotowanym na twardo z
majonezem,
zielonym groszkiem konserwowym i tą właśnie papryczką.Składniki:10 dużych
papryk czerwonychzalewa1 szklanka
octu8 szklanek
wody1 szklanka
cukru2 łyżki
soli4 łyżki
miodu10 ziaren
ziela angielskiego6
liści laurowychponadto
gorczyca biała
oliwa z oliwekPapryki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy je najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.Na dno słoików wsypujemy po 1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy. W słoiczkach układamy
paprykę.Zagotowujemy zalewę.Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w ganku. Doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zalewę rozlewamy do słoiczków. Do każdego słoika wlewamy po 1 łyżce
oliwy na sam wierzch. Zakręcamy naczynka. Odstawiamy je w zacienione miejsce na noc. Następnego dnia pasteryzujemy je 5-10 minut (patrz pasteryzacja na mokro
przetworów zimnych).


