Wykonanie
Zakochana w Weckach, działam dalej..skrupulatnie zaprawiam i cieszę oko :-) W dzisiejszym wydaniu
papryka... ostra miniaturowa
papryka w zalewie octowej, z dużą ilością
czosnku i
kolendry.Przed marynowaniem,
ostre papryczki powinny być namoczone na całą noc w solonej wodzie, by zmniejszyć poziom ich ostrości oraz by stały się bardziej podatne na działanie
octu, można też nakłuć
paprykę by marynata dostała się do środka i uzyskała lepszy smak :)

przepis własnySkładniki: na dwa słoje500g ostrej miniaturowej
paprykidwie główki
czosnku3 łyżki
gorczycy2 łyżeczki ziaren
kolendry1 łyżeczka
kolorowego pieprzu4
listki laurowełyżka
miodusól do smaku1 szklanka
octu2 szklanki
wodyPaprykę myjemy, umieszczamy w naczyniu z osoloną
wodą i moczymy przez noc. Kolejnego dnia nakłuwamy
paprykę wykałaczkami i umieszczamy w słojach. Do każdego słoja dodajemy główkę
czosnku, którego nie obieramy - kroimy wzdłuż, po dwa
listki laurowe oraz łyżeczkę ziaren
kolendry ( ziarna należy lekko zdusić czubkiem noża by uwolnić zapach i dopiero umieścić w słojach ) Resztę składników wrzucamy do garnka i gotujemy, doprawiamy
solą według uznania, chociaż
ostra papryka nie wymaga dużej ilości
soli. Zalewamy słoje gorącą marynatą i zamykamy wecki spinkami.Przyjemnego marynowania:)