Wykonanie
Sezon na
paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni
papryka gości. Pojawiła się,
póki co, w dwóch wersjach - w leczo - słoiki już zapasteryzowane, czekają na swój debiut na talerzu oraz jako
papryka marynowana w lekko słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila :)

'papryka marynowana'Składniki:- 2-3kg
papryki* zalewa:- 0,5l + 1 szklanki
wody- 0,5l
octu 10%- 5
liści laurowych- 5 ziaren
ziela angielskiego- 20 ziaren
pieprzu czarnego- 3 łyżeczki
soli- 12-14 łyżeczek
cukru- 1 łyżeczka
gorczycy i
kolendry- 1 szklanka
oleju
Zalewę zagotować. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w szersze paski
paprykę. Gotować od 3-5 min. (skórka nie może odchodzić od
papryki). Wsadzać ciasno do słoików. Zalać wrzącą zalewą. Słoiki porządnie zakręcić. Wystudzić pod ściereczką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Smacznego!* opcjonalnie można dodać
płatki chilli, świeżą
papryczkę chilli lub
czosnek