Wykonanie

Jesień to taki okres, że w każdym domu robi się różne
przetwory, a to
grzyby, a to właśnie
papryka, a to powidła i cała masa różnych innych rzeczy. Ponieważ teraz
papryka jest bardzo tania w sklepach, można sobie zamarynować kilka słoików i podczas zimy urozmaicić chociażby smak kanapek. Przepis bardzo prosty, a
papryka ze słoika jest lepsza niż świeża jak dla mnie.Inspiracją był przepis z gazety "moje smaki życia"

Składniki :- 2 kg
papryki- 1500 ml
wody- 300 ml
octu spirytusowego 10%- 120 g
cukru- 1 łyżka
soli-
liście laurowe (po 1 do słoika)- po 2 ziarna
pieprzu czarnego i
ziela angielskiego do każdego słoika- 4 ząbki
czosnku- po 0,5 łyżki
oleju do każdego słoika

Przygotowanie :1.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne.2. Kroimy
paprykę na mniejsze części i układamy ściśle w słoikach.3. Do garnka wlewamy
wodę,
ocet,
cukier i
sól.4. Całość zagotowujemy.5. Do każdego słoika wkładamy kilka plastrów
czosnku, 2 ziarna
pieprzu czarnego i
ziela angielskiego oraz po liściu laurowym.6. Słoiki zalewamy marynatą i na wierzch każdego wlewamy 0,5 łyżki
oleju.7. Pasteryzujemy ok. 10 minut w gotującej się wodzie.S M A C Z N E G O ! ! !