Wykonanie
Bernika, którą miałam okazję poznać osobiście na spotkaniu u Ulli, pokazała ostatnio chlebek
dyniowo-
bananowy. Bardzo lubię tego rodzaju wypieki, więc musiałam skorzystać z przepisu. Wprowadziłam duże zmiany, a że w przepisie są
orzechy, to z przyjemnością dołączam się do
Orzechowego Tygodnia u
Atinki .

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 duże
jajka1/2 szklanki
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka
brązowego cukru3/4 szklanki puree z dyni2
banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
Amaretto3/4 szklanki mieszanki
bakalii: posiekane
orzechy włoskie,
migdały,
rodzynki
Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tarta (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).W misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
sól i
przyprawy. Dodajemy
bakalie i dokładnie mieszamy, tak aby
mąka dokładnie je pokryła. Roztapiamy
masło i lekko studzimy. Do drugiej miski dodajemy
dynię i
banany. Rozgniatamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy
masło,
jajka,
wanilię i
Amaretto i mieszamy. Następnie przelewamy
bananowo-
dyniową mieszankę do
mąki i niedbale mieszamy. Tylko do połączenia składników (jak przy muffinkach). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki.

/wydrukuj przepis/