ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowo-bananowy

Chlebek dyniowo-bananowy

nazwa

Wykonanie

Bernika, którą miałam okazję poznać osobiście na spotkaniu u Ulli, pokazała ostatnio chlebek dyniowo-bananowy. Bardzo lubię tego rodzaju wypieki, więc musiałam skorzystać z przepisu. Wprowadziłam duże zmiany, a że w przepisie są orzechy, to z przyjemnością dołączam się do Orzechowego Tygodnia u Atinki .
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jajka
1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki puree z dyni
2 banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka Amaretto
3/4 szklanki mieszanki bakalii: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy, tak aby mąka dokładnie je pokryła. Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do drugiej miski dodajemy dynię i banany. Rozgniatamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jajka, wanilię i Amaretto i mieszamy. Następnie przelewamy bananowo-dyniową mieszankę do mąki i niedbale mieszamy. Tylko do połączenia składników (jak przy muffinkach). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Chlebek-dyniowo-bananowy.html