ßßß Cookit - przepis na Muffiny razowe z dynią

Muffiny razowe z dynią

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 porcji:
1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
1/2 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodając odsączone bakalie i orzechy.
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut (do "suchego patyczka").
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/muffiny_razowe_z_dynia/przepis.html