Wykonanie
Składniki12 porcji:1/2 szklanka
bakalii (
rodzynek, posiekanych fig i
daktyli)1/2 szklanki
orzechów włoskich, posiekanych1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej razowej1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka mielonych przypraw (
cynamonu,
kardamonu,
gałki muszkatołowej i
imbiru)3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli2
jajka3/4 szklanki drobno startej surowej dyni1/2 szklanki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub
oleju roślinnego)1/2 szklanki płynnego
mioduPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni.
Bakalie zalać ciepłą
wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku.
Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni.Do miski wsypać
mąkę, wymieszać z
brązowym cukrem,
przyprawami,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. Wbić
jajka, dodać
dynię,
oliwę i
miód, delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodając odsączone
bakalie i
orzechy.Papilotki napełnić do 2/3 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut (do "suchego patyczka").
