Wykonanie
Składniki
Razowe ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej razowejszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu100 g
margaryny do pieczenia w kostce (lub
masła), schłodzonych1/2 szklanki
brązowego cukru1 duże
jajko lub 2 malutkie1/2 szklanki płynnego
miodu1/3 - 1/2 szklanki
orzechów włoskichJabłka:2 kg
jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)3 łyżki
soku z cytrynyprzyprawy: 2 łyżeczki
cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki
kardamonu,
gałki muszkatołowej,
imbiru2/3 szklanki
rodzynek (najlepiej królewskich), posiekanych3 - 4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki płynnego
mioduDo posypania:1/4 szklanki
brązowego cukru zmielonego na puder (np. w młynku do
kawy)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuPrzygotowanie
Razowe ciasto kruche: Na stolnicę wsypać
mąkę i wymieszać ją z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i
cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę
margarynę lub
masło oraz
brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać
jajko i wymieszać nożem, dodać
miód i zgarniając
mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać
mąką lub włożyć ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane
orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
Jabłka: Obrać
jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z
sokiem z cytryny,
przyprawami oraz
rodzynkami.Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni C . Rozwałkować drugą część ciasta.
Jabłka wymieszać z
brązowym cukrem oraz
miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym
ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką
brązowego cukru pudru i
cynamonu.

