ßßß Cookit - przepis na Szarlotka razowa

Szarlotka razowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
Razowe ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g margaryny do pieczenia w kostce (lub masła), schłodzonych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko lub 2 malutkie
1/2 szklanki płynnego miodu
1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
3 łyżki soku z cytryny
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
2/3 szklanki rodzynek (najlepiej królewskich), posiekanych
3 - 4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
Do posypania:
1/4 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder (np. w młynku do kawy)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Razowe ciasto kruche: Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajko i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką lub włożyć ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, gdyby się porwało, można doklejać brakujące miejsca. Podziurkować w wielu miejscach widelcem i rozsypać posiekane orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika.
Jabłka: Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami.
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni C . Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach (rysując znaki X) i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową (aby wierzch za bardzo się nie zrumienił) i piec jeszcze przez 10 - 15 minut.
Szarlotka dobrze smakuje na ciepło, po ostudzeniu można podgrzewać. Przed podaniem posypać mieszanką brązowego cukru pudru i cynamonu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html