ßßß
Składniki:3 kubki mąki pół na pól orkiszowej i żytniej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonuszczypta soliokoło 1/2 kubka brązowego cukru1 duże jajko1/2 kubka miodu, koniecznie płynnego100g zimnego masła, pokrojonego n kawałeczki100g orzechów włoskich, posiekanych1 1/2 kg jabłek, obranych i startych na tarce2-3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cynamonukilka łyżek brązowego cukru, ilość zależy od upodobań co do słodkościJak zrobiłam:1. Suche składniki wymieszałam. Dodałam masło i cukier, posiekałam nożem. Dodałam jajko i wszystko wymieszałam. Zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na 2 części, większą i mniejszą i włożyłam do lodówki na dobrą godzinę.2. Jabłka starłam na tarce, dodałam przyprawy. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylepiłam spód większą częścią ciasta i podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190'C przez 15 minut.3. Na podpieczony spód wysypałam posiekane orzechy. Na tej warstwie ułożyłam jabłka. Pozostałą część ciasta pokruszyłam na wierzchu, to będzie kruszonka.4. Piekłam przez 45 minut. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.Organiczne i minimalistyczne ciasto, które dla wszystkich foodies bedzie nie lada gratką. Powodzenia w pieczeniu.