Wykonanie

Mój Mąż uwielbia szarlotki! Ta wersja spełnia dwa najważniejsze kryteria: smakuje Mężowi i jest mniej „grzeszna” niż jej „kuzynki” ;)Reszta Rodziny razową szarlotkę także ze smakiem zaakceptowała, aczkolwiek zdania były podzielone co do dodatku
orzechów i
rodzynek… Wygląda na to, że następna szarlotka będzie musiała być bardziej „spersonalizowana”, każda ćwiartka inna: „jabłka,
orzechy i rodzynki”, „jabłka i rodzynki”, „tylko jabłka”, „jabłka i orzechy”… :)Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

Uwaga:)Zgodnie z sugestią Autorki przepisu, szarlotkę podawałam podgrzaną, bo ponoć wtedy jest najsmaczniejsza.Szarlotka z tego przepisu jest stosunkowo mało słodka!Zachęcam do przeczytania dodatkowych informacji o cukrze i jego zamiennikach, ich wadach i zaletach: tutaj i tutaj .Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej (2 szklanki)70 g
margaryny (w oryginale
masła)50 g
cukru brzozowego/fruktozy (w oryginale
cukru brązowego)1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajo100 g
syropu z agawy (w oryginale
miodu)1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g
orzechów włoskich – grubo posiekanych
Jabłka:1 kg obranych
jabłek (5-7 szt)100 g
rodzynek1-2 łyżki
cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy (opcjonalnie, tylko jeśli
jabłka są baaardzo kwaśne)1 łyżeczka
cynamonu1-2 łyżeczki
soku z cytryny (opcjonalnie, tylko jeśli
jabłka są mało soczyste i bardzo słodkie)Do posypania:1 łyżeczka fruktozy utartej na puder1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem,
cukrem i
cynamonem, włożyć
margarynę, posiekać, dodać
jajko i
syrop z agawy, zagnieść ciasto. Nie zagniatać zbyt długo (tyle żeby składniki się połączyły).
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na grubej tarce.
Owoce wymieszać z
rodzynkami,
cynamonem oraz ewentualnie
sokiem z cytryny i cukrem/syropem/fruktozą.Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Odkroić ¼ ciasta i odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć/wylepić nim dno i boki tortownicy.(Uwaga: Każdy musi sobie znaleźć własną technikę „wykładania formy ciastem”.Z najbardziej popularnych polecam:1. rozwałkowanie ciasta, „nawinięcie” go na wałek i w ten sposób przeniesienie do formy;2. starcie na tarce ciasta bezpośrednio do tortownicy i
potem ugniecenie go rękami, boki po prostu wylepiamy
ciastem tak jak plasteliną…;3. pokrojenie wałka ciasta na cienkie plastry i po kolei wylepienie nimi dna i
boków formy;)Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi
orzechami i wstawić na 12 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.Na podpieczony placek wyłożyć
jabłka i lekko ugnieść.Resztę ciasta:1. rozwałkować na koło i przykryć nim
jabłka; zrobić w kilku miejscach nacięcia w kształcie „X” lub2. rozwałkować ciasto i pokroić w paski; z pasków ułożyć kratkę bezpośrednio na jabłkach lub3. rozwałkować ciasto i wykroić/wyciąć w nim kilka dziurek – moja wersja :)Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze około 12 minut.Na wierzchu posypać ciasto mieszanką 1 łyżeczki
cynamonu i 1 łyżeczki fruktozy w pudrze.Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła (lub odgrzana np. w kuchence mikrofalowej – 45-60 s moc 600 W).Smacznego:)