Wykonanie
Szybkie, bardzo wilgotne ciasto, właściwie to są
jabłka i
bakalie z lekką ilością ciasta :)))). Pyszne ! Bardzo polecam :)
4 duże
jabłka1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru ( świetny będzie również brązowy)150 gramów
orzechów włoskich średnio drobno posiekanych0,5 szklanki
rodzynek4
jajaewentualnie 1/4 łyżeczki
cynamonu (jeśli ktoś lubi)
Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kosteczkę.Wrzucić do dużej miski, dosypać
orzechy (pokrojone) i
rodzynki, wsypać połowę
cukru, ewentualnie
cynamon, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jaja ubić na pianę w resztą
cukru, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach. Masę przełożyć do miski z
jabłkami, delikatnie, ale dobrze wymieszać.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, lekko ugniatając masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 55 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia ciasto zaczyna nam się przypiekać od góry, przykryjmy je wtedy z góry płatem folii aluminiowej i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.Kroimy po całkowitym ostudzeniu.Ciasto można polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.