Wykonanie
Obłędnie aromatyczna farszem z
jabłek,
rodzynek,
cynamonu i
kardamonuTym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę, gdyż tematem przewodnim była rolada - wypiek z którym jeszcze nigdy nie miałam do czynienia... Postanowiłam jednak złapać roladę za
jabłka i zmierzyć się z przepisem za przykładem Joasi, która też przyznała się do bycia nowicjuszką w temacie - a efekt jej pieczenia wypadł rewelacyjnie! Tak podbudowana, zabrałam się więc za wypiek :)Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchenne zapiski Edyty . Bardzo podobała mi się umieszczona tam fotorelacja instruktażowa z kolejnych faz pieczenia - zawsze chciałabym korzystać z tak detalicznie opisanych przepisów :)
Składniki na roladę o długości ok 35cm:FARSZ:1kg dowolnych
jabłek – ważyć po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych - pokroić w 1cm kostkę1 duży
cukier waniliowy (30g)1 szkl.
rodzynek (150g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości
rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z
jabłkami w tym farszu3 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
kardamonuBISZKOPT:6
jajekszczypta
soli1/2 szkl.
cukru (100g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia - płaska1 szkl.
mąki pszennej (150g) - u mnie tortowaINNE:
masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów
cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować
masłem - zapomniałam o
maśle... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, a papier oderwałam bez problemów .
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około 1cm kostkę. Rozłożyć je równą warstwą na papierze do pieczenia, obficie oprószyć
cynamonem i
kardamonem, posypać
cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć
rodzynki.Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób
mąka się napowietrza, co wpływa
potem na puszystość ciasta .Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli mikserem na sztywną pianę - dodanie
soli usztywnia i wzmacnia pianę . Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce
cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym
żółtku.Dosypać przesianą
mąkę i krótko miksować na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia składników - lub delikatnie wymieszać przy pomocy
łopatki, jak było w oryginalnym przepisie .Masę wyłożyć na przygotowane
jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w 160C.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem. Od
jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zawinąć
biszkopt w roladę - manewr ze ścierką wykonywać delikatnie, aby nie nadkruszyć/naderwać ciasta .Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą noc .Oprószyć
cukrem pudrem - rewelacyjnie podkreśla smak
biszkoptu, na mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru .Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość
biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam kulinarnymi wyczynami - delikatny jak chmurka, żółciutki jak kurczaczek :) Farsz rewelacyjnie się z
biszkoptem komponował. Całość palce lizać! Wypiek na pewno
będę uskuteczniać cyklicznie :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Izioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenieRóżowa kuchniaJeśli o kimś zapomniałam to C.D.N.