Wykonanie
            Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada 
jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać 
cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko 
cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż ja już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki.

około 1 kg 
jabłekcynamonkardamon16 g 
cukru wanilinowego5 dag 
rodzynek [ zapomniałam]6 
jajekszczypta 
soli5 łyżek 
cukru1 płaska łyżeczka 
proszku do pieczenia1 szkl. 
mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru
cukier puder do oprószeniaBlachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym 
masłem.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] .Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć 
cynamonem i 
kardamonem, posypać 
cukrem wanilinowym i 
rodzynkami.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.Oddzielić 
żółtka od 
białek. 
Mąkę przesiać z 
proszkiem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą 
soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce 
cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym 
żółtku.Dodać przesianą 
mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy 
łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane 
jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę 
cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Od 
jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć 
biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.Można polać dowolną polewą lub oprószyć 
cukrem pudrem .





Razem ze mną roladę piekły:JoasiaIwonkaJola