Wykonanie
Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada
jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać
cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko
cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż ja już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki.
około 1 kg
jabłekcynamonkardamon16 g
cukru wanilinowego5 dag
rodzynek [ zapomniałam]6
jajekszczypta
soli5 łyżek
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl.
mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru
cukier puder do oprószeniaBlachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym
masłem.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] .Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć
cynamonem i
kardamonem, posypać
cukrem wanilinowym i
rodzynkami.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.Oddzielić
żółtka od
białek.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce
cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym
żółtku.Dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy
łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane
jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę
cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Od
jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć
biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.Można polać dowolną polewą lub oprószyć
cukrem pudrem .
Razem ze mną roladę piekły:JoasiaIwonkaJola