ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jabłecznik z kruszonką pachnący cynamonem , nie lubię go robić bo ciasto kruche nie jest moją najmocniejszą stroną. Tym razem się udało. Wyszło pyszne nawet nie zdążyłam sfotografować go w całości.
Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
180 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opakowanie cukru wanilinowego
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki: posiekane masło, 2 żółtka i jedno jajko, cukier wanilinowy. Wyrobić szybko ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. W tym czasie można przygotować pozostałe elementy ciasta.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aby powstał tzw. mokry piasek. Wsadzić do zamrażalki.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej renety)
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
łyżeczkę cynamonu
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsty syrop i dodać jabłka, dokładnie wymieszać, dusić ok. 5 minut.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec przez 10-15 minut w 200 st.C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2014/11/jabecznik-z-kruszonka.html