Uwielbiam jabłecznik z kruszonką pachnący cynamonem , nie lubię go robić bo ciasto kruche nie jest moją najmocniejszą stroną. Tym razem się udało. Wyszło pyszne nawet nie zdążyłam sfotografować go w całości.Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru pudru2 żółtka1 całe jajko180 g masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliopakowanie cukru wanilinowegoMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki: posiekane masło, 2 żółtka i jedno jajko, cukier wanilinowy. Wyrobić szybko ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. W tym czasie można przygotować pozostałe elementy ciasta.Kruszonka:150 g mąki pszennej80 g masła100 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowegoWszystkie składniki rozetrzeć palcami aby powstał tzw. mokry piasek. Wsadzić do zamrażalki.Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej renety)2 łyżki wody2 łyżki cukrułyżeczkę cynamonuJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsty syrop i dodać jabłka, dokładnie wymieszać, dusić ok. 5 minut.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec przez 10-15 minut w 200 st.C. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.Smacznego!