ßßß
Ciasto:2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej1 kostka margaryny1/2 szkl. (100 g) cukru2 łyżki kwaśnej śmietany2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C.Masa jabłkowa:2 kg jabłek2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa)1 op. cukru waniliowegoJabłka obieramy i kroimy, jak to ja mówię "na grubszy tryb". Wrzucamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim.Masa orzechowa:200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych1/2 szkl. (100 g) cukru80 g masła3 łyżki miodu2 łyżki mlekaWszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego





