Wykonanie
Kolejne ciasto, któremu po prostu nie można się oprzeć. Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych lekko kwaskowatymi
jabłkami i zwieńczony ch karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te
orzechy. Spróbujcie koniecznie.Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
Ciasto:2 3/4 szkl. (350 g)
mąki pszennej1 kostka
margaryny1/2 szkl. (100 g)
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C.Masa
jabłkowa:2 kg
jabłek2 op.
galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa)1 op.
cukru waniliowegoJabłka obieramy i kroimy, jak to ja mówię "na grubszy tryb". Wrzucamy do garnka dodajemy
cukier waniliowy, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Wsypujemy
galaretki i mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim.Masa orzechowa:200 g
orzechów włoskich, grubo posiekanych1/2 szkl. (100 g)
cukru80 g
masła3 łyżki
miodu2 łyżki
mlekaWszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego