ßßß Cookit - przepis na Gnieciuszki jabłkowe.

Gnieciuszki jabłkowe.

nazwa

Wykonanie

Witajcie :) Przed świętami czasem nie nadążamy za własnymi myślami.
U mnie właśnie tak jest a przykładem tego są te ciasteczka. Tak prawdę mówiąc miały być eklerki, lub ptysie ale po ugotowaniu ciasta parzonego, w pośpiechu, całe opakowanie jajek wylądowało na podłodze i aby jedno się uratowało, na zakupy nie chce się jechać bo zimno i tak właśnie powstały smaczne, chrupiące, ale nie kruszące się ciacha.
Składniki:
250 ml wody
pół kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
dodatki:
1 duże jabłko
100 g rodzynek
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części.
Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/12/gnieciuszki-jabkowe.html