Wykonanie
Jak wszyscy wiedzą,
banany w wypiekach sprawdzają się wspaniale. Dlatego ostatnio próbuję je na różne sposoby. Piekłam już m.in. muffinki
bananowe, wypróbowałam też chlebek
bananowy Sophie Dahl, który mnie nie powalił, teraz czas na
ciastka. Ten
owoc tym razem nie gra w nich głównej roli (a nawet drugoplanowej;D), raczej sprawia, że są słodkie, wilgotne i nie wymagają użycia tłuszczu, jak w przypadku żytnich muffinek . Na pewno przypadną do gustu nie tylko wielbicielom zdrowych wypieków. Niestety nie można trzymać ich zbyt długo, ale to nie powinno stanowić problemu;) Następnym razem zwiększyć tylko ilość
rodzynek i mamy idealne
ciasteczka na śniadanie, przekąskę czy deser. Polecam.
- 40g
rodzynek- 100g (1 szklanka)
płatków owsianych- 140g (1 szklanka)
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 duży
banan (ok. 170g)- 2
jajka- 2 łyżki (60g) płynnego
miodu- 1 łyżka (20g) golden
syrupu- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1/2 łyżeczki
soku z cytrynyCiepłą
wodą zalać
rodzynki i odstawić.Wymieszać
płatki owsiane,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cynamon.W blenderze zmiksować
banana na gładki mus.Wymieszać go z roztrzepanymi
jajkami,
miodem,golden
syrupem, esencją
waniliową i
sokiem z cytryny.Drewnianą łyżką połączyć suche i mokre składniki, wmieszać odsączone
rodzynki.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać porcje ciasta i lekko spłaszczać.Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 minut (w oryginale było 30 minut,ale na szczęście przed tym czasem zajrzałam do piekarnika;D)Przepis stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 18Kaloryczność jednej sztuki: 85 kcal