Wykonanie
Składniki1 szklanka
razowej mąki pszennej lub orkiszowej3/4 szklanki
mąki żytniej razowej (lub jak wyżej)1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu + po szczypcie mielonej
gałki muszkatołowej,
kardamonu,
goździków1/4 szklanki
brązowego cukru2 - 3
suszone figi, drobno posiekane (lub 100 g posiekanej
czekolady)1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich2
jajka1/3 szklanki
oliwy extra vergine1/4 szklanki
miodu lub
syropu klonowego1/4 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 średnie dojrzałe
bananyPrzygotowaniePrzygotować formę keksową o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzoną po dnie), posmarować łyżeczką
oliwy i wysypać
otrębami żytnimi lub pszennymi lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.Obydwie
mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (
otręby). Dodać
sól,
sodę,
cynamon, gałkę,
kardamon i
goździki. Wymieszać, dodać
cukier,
figi,
orzechy i znów wymieszać.Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
oliwę,
miód,
jogurt i ekstrakt z
wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem
banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.

