Wykonanie
Chlebków bananowych nigdy dość;) Według mnie przynajmniej takich, które w smaku nie są zbyt
bananowe, za to mają inne zalety tych
owoców, czyli są słodkie, aromatyczne i wilgotne. Ten jest pełnoziarnisty, z
czekoladą,
nektarynką i
korzennymi przyprawami. Nie zawiera dużo tłuszczu i zdecydowanie można nazwać go zdrowym wypiekiem, na który można pozwolić sobie częściej. Do tego smakuje wyśmienicie, a dodatek
nektarynki, którą w innym sezonie można zastąpić różnymi
owocami, bardzo do niego pasuje.Chlebek
bananowy z
czekoladą i
nektarynką- 290g
mąki pełnoziarnistej– ¾ łyżeczki
sody– ½ łyżeczki
soli– ½ łyżeczki
cynamonu– po ¼ łyżeczki
kardamonu,
goździków i
gałki muszkatołowej– 130g
cukru– 50g
masła o temperaturze pokojowej– 2
jajka– 3 małe bardzo dojrzałe
banany (ok. 300g bez skórki)– 1/3 szklanki
jogurtu naturalnego– 1 łyżeczka esencji waniliowej– 60g łezek z ciemnej
czekolady– 1 duża
nektarynka (180g)1) W średniej misce wymieszać
mąkę,
sodę,
sól i
przyprawy.2) W dużej misce utrzeć
cukier i
masło, ok. 1 minuty.3) Wbić
jajka, miksując po dodaniu każdego.4) Dodać rozgniecione
banany,
jogurt i
wanilię.5) Wsypać suche składniki i szybko połączyć z mokrymi.6) Delikatnie wmieszać
czekoladę i
nektarynkę pokrojoną w 1cm kostkę.7) Przełożyć ciasto do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 13x22cm.8) Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 70 minut (do suchego patyczka).9) Studzić przez 15 minut w formie, później wyjąć na kratkę.Czas przygotowania: 1 ½ godzinyLiczba porcji: 15Kaloryczność jednej porcji: 185 kcal