ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe muffiny z białej fasoli z orzechami włoskimi

Cynamonowe muffiny z białej fasoli z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu czekoladowego ciasta z białej fasoli dość długo "chodziły za mną" fasolowe muffiny. W końcu uległam pokusie. Oczywiście nie obyło się bez sporów... Siostra chciała czekoladowe, a ja wprost przeciwnie ;) Ostatecznie poszłam na kompromis i muffiny otrzymały polewę. Czekoladowe babeczki z kolei pojawią się innym razem. Miałam po prostu ogromną ochotę na cynamon i orzechy, i... nie chciałam z tym walczyć :)
Składniki:
1 puszka białej fasoli konserwowej
5 łyżek otrębów
2 jajka
4-5 łyżek miodu
4 suszone figi
100 g jogurtu naturalnego
20 g rodzynek
garść orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli akurat skończyła Ci się soda, użyj więcej proszku do pieczenia)
szczypta soli (do ubijania białek)
Jeśli nie masz fig, które naturalnie są bardzo słodkie, to dodaj troszkę więcej miodu. J eśli z kolei nie masz miodu, to możesz go zastąpić cukrem lub inną substancją słodzącą - syp po trochu i próbuj, aż uznasz, że masa jest wystarczająco słodka :)
Przygotowanie:
Otworzyć puszkę fasoli, odlać zalewę, opłukać ziarna wodą i wrzucić do miski.
Figi pokroić na mniejsze kawałki (by nadały się do zmielenia) i dodać do fasoli. Następnie zmiksować blenderem.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do miski z fasolą.
Do miski z fasolą dodać miód, otręby, jogurt naturalny, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę, a następnie wymieszać przy pomocy robota kuchennego.
Białka jajek posypać solą i ubić na sztywną pianę.
Do masy dodać rodzynki, pokrojone orzechy oraz ubitą pianę z białek. Powoli, ale w miarę dokładnie wymieszać.
Silikonowe foremki lub papilotki do muffinek wypełnić masą do około 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Muffiny można udekorować czekoladową polewą i orzechami. Swoją polewę przygotowałam z 50 g gorzkiej czekolady, łyżeczki gorzkiego kakao, łyżki margaryny do pieczenia i odrobiny śmietany 18% (do zup i sosów;)). Może to zbrodnia, ale przyznam się, że przygotowałam to na szybko w mikrofalówce ;) W filiżance umieściłam połamaną czekoladę i trochę margaryny. Gdy czekolada była już miękka, rozmieszałam łyżeczką całość do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Dodałam wtedy kakao i śmietankę, po czym ponownie wymieszałam otrzymując gładką, niezbyt rzadką, deserową (ale jaką pyszną) polewę. Na wierzchu każdej babeczki rozsmarowałam około 1 łyżeczkę polewy i umieściłam połówkę orzecha włoskiego. Efekty widoczne na zdjęciach.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/01/cynamonowe-muffiny-z-biaej-fasoli-z.html